Италианският орган по защита на данните одобри кодекса на поведение за кредитните институции

Чака се акредитация на органа за наблюдение, което изисква положителното становище на EDPB.

Сайтът на Европейския комитет по защита на данните (EDPB) съобщи, че италианският надзорен орган (Garante per la protezione dei dati personali) или DPA, е одобрил Кодекс на поведение по отношение на потребителския кредит, кредитоспособността и точността на плащанията. Кодексът предвижда по-широки защитни мерки за потребителите, регистрирани в кредитни бази данни, прозрачност на функционирането на алгоритмите, анализиращи финансовия риск, отвореност към нови технологии и fintech услуги. Клиентите ще получават по-пълна информация за обработваните данни, а по отношениет на сигурността са предвидени допълнителни мерки за защита на данните срещу незаконен достъп

Все още на сайта на Италианският надзорен орган  Garante (DPA) няма информация за 3 милиона записа с лични данни, изтекли от UniCredit, Милано. UniCredit  съобще вчера, че екипът на киберсигурността на банката е установил инцидент с файл, генериран през 2015 г., съдържащ  над 3 милиона записи за италиански клиенти. Записите включват само имена, град, телефонен номер и имейл, без други лични или банкови данни, не позволяват достъп до клиентски сметки или неоторизирани транзакции.

Банката е започнала вътрешно разследване и уведомила всички компетентни органи, включително полицията. Осъществява се контакт със засегнатите лица, обявет е безплатен телефонен номер.

Инвестирани са 2,4 милиарда евро в модернизиране и укрепване на информационните системи и киберсигурност, съобщават от банката.

Можете да споделите: