Спиди най-накрая „получи сигнали от онлайн потребители“, а университет публикува само в социални мрежи картинка на измамно съобщение
На 09.05.2026 г. писах, че Институционалните комуникации в сферата на киберсигурността са много зле, но фирмените също не струват. Сега продължавам темата с информация от сайта на Спиди, които не бяха реагирали на нова рубрика в сайта https://www.cybercrime.bg/ – „Фишинг домейни“ и четири страници с фалшиви разновидности на адреси на Speedy.
Най-накрая в сайта на Speedy има текст:
„Фишинг имейли от името на Спиди
2026-06-11
Уважаеми клиенти,
Получихме сигнали от онлайн потребители, че от името на Спиди се изпращат подвеждащи имейл съобщения, които препращат потребителите към фалшива уебстраница. Обръщаме Ви внимание, че престъпниците са създали сайт, който наподобява официалната уебстраница на Спиди. Във фалшивия сайт потребителите биват подканвани да въведат лични данни и информация за банкови карти.
Във връзка с това бихме искали официално да Ви уведомим и предупредим:
- Посоченото съобщение НЕ е изпратено от служители на компанията;
- Посоченият имейл адрес, от който е изпратено съобщението, няма връзка със Спиди АД. Всички съобщения от компанията се изпращат от номер 170000, посредством официалния канал на Спиди във Viber или от no-reply@speedy.bg
- Съветваме Ви да внимавате за подвеждащи домейни, които не са свързани със Спиди АД, и да не отваряте линкове, които се изпращат в подобни съобщения.
Горепосочената кампания представлява злоупотреба с името на Спиди, както и с доверието, което заедно сме изградили с нашите клиенти през годините.
За случая сме сигнализирали съответните държавни служби.
Вашата сигурност е важна и за нас!
Екипът на Спиди“
Вътре между изреченията има картинки, което хем е хубаво, хем не е достатъчно, защото както преди време писах, всеки автор има задължения по един от фундаменталните критерии на достъпното съдържание – WCAG 2.2 – 1.3.2 Смислова последователност. За трудновиждащите хора, ползващи четци, текстът в снимка не съществува.
Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ пусна във Фейсбук предупреждение за измамен спешен имейл, който не само е в картинка, но не намирам в сайта на учебното заведение:
„Уважаеми колеги,
Информираме Ви, че е установена измамна електронна кореспонденция, разпространявана от името на Великотърновския университет.
Имейлът е със заглавие „Спешно: Плащането е дължимо днес“ и съдържа прикачен файл с наименование „Извлечение от фактура“, както е видно от приложеното изображение „2727.jpg“.
Категорично заявяваме, че това съобщение не е изпратено от Великотърновския университет. Посоченият в имейла адрес за контакт finansi@uni-vt.online е фалшив и не принадлежи към административната структура.
Великотърновският университет не изисква извършване на плащания чрез подобни електронни съобщения, съдържащи прикачени фактури, нито изисква изпращане на лични данни или доказателства за извършени банкови преводи по електронна поща.
Молим Ви да проявите повишено внимание и да спазвате следните мерки за сигурност:
- Не отваряйте прикачения файл „Извлечение от фактура“ (PDF, 1,2 MB), съдържащ се в посоченото съобщение.
- Не предоставяйте лични данни и не извършвайте банкови преводи по сметки, посочени в подобни имейли.
- Изтрийте съобщението незабавно от електронната си поща.“



