Надзорни органи в Ирландия и Италия публикуваха съобщение за очила, които застрашават поверителността

Ray-Ban Stories могат да записват образ и звук и да ги споделят във  Facebook

Вчера ирландската Комисия за защита на данните излезе с изявление относно Facebook View  на Ray-Ban Stories, а италианският надзорен орган  Garante съобщи за проведена среща с Facebook и Luxottica.

Реакцията е заради представения тази седмица нов технологичен продукт от Facebook Ireland – Facebook View – в сътрудничество с очилата Ray-Ban в Ирландия и Италия.

Използвайки гласово активирани контроли, той позволява на носителя на очилата да записва кратки видеоклипове и да прави снимки за публикуване в социалните медии, съобщи ирландският надзорен орган DPC .

DPC и италианският регулатор за защита на данните Garante са обезпокоени от начина, по който заснетите във видеоклиповете и снимките могат да получат известие, че са записани, се казва в съобщението.

Въпреки че е прието, че много устройства, включително смартфони, могат да записват трети страни, като цяло камерата или телефонът се виждат като устройството, чрез което се извършва записът, като по този начин тези, заснети в записите, са известни. С очилата има много малък индикатор, който светва, когато се извършва запис. На DPC и Garante не е демонстрирано, че Facebook или Ray-Ban са извършили цялостно тестване в тази област, за да се гарантира, че индикаторната LED светлина е ефективно средство за уведомяване.

Съответно, DPC и Garante сега призовават Facebook Ирландия да потвърди и демонстрира, че LED светлинният индикатор е ефективен за целта си и да проведе информационна кампания, за да предупреди обществеността за записа на изображения.

Представители на Garante са имали среща с Facebook и Luxottica, стана известно вчера.
Двете компании са изразили готовност да стартират, в сътрудничество с надзорния орган, инициативи за информация и осведоменост за отговорно използване.

На двете срещи с представителите на Facebook и Luxottica е започнала дискусия по въпросите, поставени от Garante пред Facebook относно последиците за поверителността на хората, свързани с използването на наскоро представените на пазара интелигентни очила Ray-Ban Stories . Очилата са оборудвани с функционалност „Facebook View“, която позволява аудио и видео запис, пише в съобщението.

През последните дни Garante стартира официална процедура с компетентния орган DPC, за да поиска поредица от данни, свързани с оценката на съвместимостта на интелигентните очила с разпоредбите за поверителност.

По време на срещите двете компании са обявили готовност да работят, съвместно с Garante, за стартиране на инициативи за информиране и повишаване на осведомеността както на купувачите на очилата, така и на всички граждани.

Garante си запазва правото да оцени ефективността на оперативните предложения, които ще бъдат представени от компаниите.

Facebook информира, че вече е изпратил до ирландския надзорен орган DPC отговорите на въпросите, поставени от Garante, за целите на проверката.

 

Можете да споделите: