Двама души са арестувани заради кражбата на лични данни от информационни системи на нидерландската здравна администрация

На 29 януари 2021 г. GGD публикува емоционално извинение

Вчера нидерландската здравна служба публикува текст, изпълнен с възмущение и болка от случилото се преди седмица. Тогава става ясно, че лични данни са откраднати от информационните системи, съхраняващи информация във връзка с коронавируса. Двама души са арестувани.

GGD пишат – Съжаляваме, че това се случи. Защото отвлича вниманието от това, което всички ние трябва да правим в страната: да гарантираме, че  държим този опустошителен и разрушителен коронавирус под контрол. Фокусът и енергията трябва да бъдат насочени към това. Също и нашите.

В текста се казва и че хора, които работят за GGD, са обработвали лични данни по некоректен и небрежен начин. Лични данни на гражданите са откраднати. … GGD работи с две системи – CoronIT и HPZone.

CoronIT е административната система за процеса на тестване и ваксинация и комуникацията за това. HPZone е система от 2003 г., която е използвана от години за контрол на инфекциозните заболявания. Лични данни от HPZone са предложени за продажба.

От администрацията не казват за какъв обем от данни става дума заради разследването. Твърдят, че вземат всякакви управленски мерки, за да гарантират по-добре сигурността и поверителността. Някои функции са „заключени“ за повечето потребители.

Създаден е специален телефонен номер, на който хората могат да се свържат със своите въпроси и притеснения: 085-1308226. Работи от 9:00 до 21:00, 7 дни в седмицата.

Откраднатите данни се отнасят за тестването за коронавирус и евентуално за изследване на източника и контактите и включват име, адрес, осигурителен номер, телефонен номер, имейл адрес, резултат от теста и местоположение на теста.

От GGD дават линк към нидерландската Полиция за подробности. Публикуваха секция Въпроси относно кражбата на данни. Изброяват и рисковете за различни видове измами: Разберете как да се предпазите от фишинг тук, Открийте повече информация за измамите със самоличност тук, как да се активира двуфакторна идентификация – ясен начин как да активирате това тук, „измама приятел в нужда“.

Холандският орган за защита на данните (AP) написа на 27 януари: „Разследване на RTL news показа в понеделник, че е извършена мащабна търговия с милиони лични данни на хора, които са имали контакт с GGD, като например за тестване за коронавирус. Холандският орган за защита на данните (AP) получава много телефонни обаждания за това от заинтересовани хора. Ето защо в момента е трудно да се свържем по телефона. Налага се дълго изчакване. Разбираме вашите притеснения. Но с вашите въпроси и оплаквания, първо трябва да се свържете с GGD.“

Можете да споделите: