Какво е Cryptojacking и защо е опасен?

Започвам да представянето на доклада ENISA Threat Landscape 2020 с Годишния преговор

На 20 октомври Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA), публикува 8-ия годишен доклад на Threat Landscape (ETL) 2020.

От ENISA препоръчват четенето да започне от доклада The year in review, който аз нарекох „Годишен преговор“.

Той съдържа актуалния Списък на ENISA с 15 заплахи:

 1. Зловреден софтуер
 2. Уеб базирани атаки
 3. Фишинг
 4. Атаки на уеб приложения
 5. Спам
 6. Отказ на услуга
 7. Кражба на самоличност
 8. Нарушаване на данни
 9. Вътрешна заплаха
 10. Ботнет
 11. Физически манипулации, повреди, кражби и загуби
 12. Изтичане на информация
 13. Ransomware
 14. Кибер шпионаж
 15. Cryptojacking (известен също като cryptomining) е неразрешено използване на ресурси на устройството за добив на криптовалути. На него е посветен отделен доклад

Познават ли гражданите на ЕС по-добре рисковете и предизвикателства, които носи киберпространството?

В доклада пише, че Европейската комисия е провела проучване на Евробарометър през 2019 г. с цел да попита гражданите на ЕС за възприятията им за киберсигурността.

Резултатите от това проучване показват, че използването на Интернет в Европа продължава да расте, особено чрез смартфони и гражданите са по-наясно с потенциалните опасности при влизане в интернет.

Според констатациите на проучването, опасенията относно онлайн поверителността и сигурността нарастват и потребителите на интернет променят своето онлайн поведение – най-често като не отварят имейли от непознати хора, инсталират анти-вирусен софтуер, посещават само известни и надеждни уебсайтове и използват собствени компютри.

Въпреки че тези резултати са доста обнадеждаващи, много потребители все още падат в онлайн измами и фишинг по имейл. Измамниците използват сложни атаки, които са по-трудно за откриване и избягване. Следователно стратегиите за смекчаване на въздействието трябва да се актуализират редовно, за да се реагира на новите заплахи.

 

Можете да споделите: