Клиентите на британските банки останаха без възможност за обмен на валути за пътуване заради хакерската атака срещу Travelex

Исканият откуп от извършителите е 6 милиона долара (4,6 милиона паунда).

Според Travelex няма доказателства, че данните на клиентите са били компрометирани, но хакерите, известни като Sodinokibi или REvil, са казали на BBC, че са изтеглили 5 GB ценни клиентски данни и ще ги продават онлайн след шест дни, освен ако Travelex не им плати искания откуп, написа репортерът за киберсигурност Джо Тайди.  Хакерите искат от компанията за обмен на валута Travelex  откуп 6 милиона долара (4,6 милиона лири) и в момента всичките й компютърни системи са изключени, а служителите използват химикалки и хартия, за да извършват операциите.

В изявление на компанията относно киберинцидента се казва, че във вторник, 31 декември, Travelex е открила софтуерен вирус, който компрометирал някои от  услугите.

Tony D’Souza, изпълнителен директор на Travelex, каза, че искрено се извинява за причиненото неудобство, че се предоставят алтернативни решения на клиентите и че работят неуморно за връщане на системите онлайн.

Големите британски банки, които използват системите на Travelex за издаване на пътнически валутни карти, спряха услугата за нови клиенти.

 

 

Съществуващите карти обаче продължават да функционират нормално и клиентите могат да продължат да плащат с карти и да теглят пари от банкомати. Британски медии споменават за проблеми и при големи търговски вериги. Според някои сайтове Travelex са се забавили при информирането на Службата на комисаря по информация (ICO) за инцидента.

Доклад при нарушение на сигурността на данните трябва да бъде изпратен от засегнатата организация на компетентния надзорен орган  до 72 часа след като узнае за инцидента, освен ако това не представлява риск за правата и свободите на хората, припомнят експертите. Трябват сериозни аргументи защо не е докладвано.

Съгласно Общия регламент за защита на данните, компания, която не изпълни изискванията, може да понесе максимална глоба от 4% от световния си оборот.

Travelex казва, че работи с полицията и разполага с екипи от IT специалисти и външни експерти по киберсигурност.

Можете да споделите: