Австрийският орган за защита на данните глобява пощите с 18 млн. евро

Наказанието е заради продажба на информация за политическите пристрастия на клиентите

Австрийските пощи са продавали заедно с името и адреса на клиентите си информация за техните политически пристрастия. Това стана ясно след като Европейският комитет по защита на данните (EDPB) съобщи за наложената санкция от Австрийския орган за защита на данните (DPA) на Österreichische Post AG (ÖPAG).

Австрийският орган за защита на данните (DPA) установил, че ÖPAG е нарушил GDPR, като е обработвал лични данни за политически пристрастия  на засегнатите субекти на данни.

Освен това е извършена и  допълнителна обработка на данните с цел директен маркетинг.

Наказанието не е окончателно, тъй като може да бъде оспорено пред Федералния административен съд в рамките на четири седмици.

Според австрийските медии решението повдига въпроса за неравнопоставеността между пощенски услуги и обработката на данни от интернет компаниите.

Австрийският орган за защита на данните (DPA) смята, че глобата е обоснована заради  нарушаването на GDPR и ще предотврати други или подобни нарушения. Размерът на санкцията е определен въз основа на оборота на компанията и броя на засегнатите лица.

Österreichische Post AG (ÖPAG) от своя страна не са съгласни с наказанието и го считат за прекомерно, съобщават австрийските медии. Самата информация, събрана от клиентите е унищожена, а за продажба са били предназначени статистически данни. Адвокатите на кампанията очакват след обжалването намаляване на размера на санкцията.

Според медиите решението на надзорния орган не може да повлияе на хода на съдебните дела, които в момента текат срещу пощите.

Можете да споделите: