Тим Кук изпревари неудобните въпроси за неприкосновеността на данните, които Apple съхранява

В навечерието на годишната конференция, посветена на неприконсновеността на личните данни, Apple пусна нов уебсайт за поверителност, който позволява контрол от потребители и от САЩ върху съхряняваната от компанията информация.

Новият сайт на Apple за защита на личните данни изпълнява обещанието на компанията да улесни клиентите да открият каква лична информация се съхранява за тях, съобщи CNBC.

Главния изпълнителен директор Тим Кук заяви през март, че иска Apple да бъде възприемана като технологична компания, която печели пари от продажба на своите продукти, а не на потребителски данни.

Освен портала, Apple стартира няколко подобрения за поверителност в новата операционна система iOS 12 за iPhone и iPad.

Първоначално новите функции бяха въведени за европейски клиенти през май след влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR) в Европа.

Бизнес моделът на Apple не е толкова зависим от рекламите като други големи технологични компании като Facebook, и следователно успя да избегне сериозно проучване на политиките си за поверителност.

„В Apple смятаме, че неприкосновеността на личния живот е основно човешко право“, казва Apple в раздела „Privacy“ на новия уебсайт . „Голяма част от личната ви информация, се намира на устройствата ви от Apple. …Всеки продукт на Apple е проектиран така, че да защити тази информация и да ви даде възможност да изберете какво споделяте и с кого. Ние доказахме, че прекрасните преживявания не трябва да идват за сметка на вашето лично пространство и сигурност, а те могат да ги подкрепят. “

Тези изявления относно неприкосновеността на личните данни естествено водят до сравнението с други технологични компании като Facebook, които са подложени на строг контрол след скандала Cambridge Analytica. На въпроса какво би направил, ако беше в ситуация на Марк Зукерберг, Тим Кук отговаря: „Няма да бъда в тази ситуация“, напомня сайтът ITPRO.

Apple ще позволи на потребителите освен в Съединените щати, и в Канада, Австралия и Нова Зеландия да видят и изтеглят цялата информация, която Apple е събрала за тях. Потребителите получават по-лесен начин да правят промени в данните, да спрат своя акаунт в Apple или дори да го изтрият за постоянно.

Този инструмент ще е достъпен за всички потребители по целия свят до края на годината, съобщи Reuters.

 

Можете да споделите: