Ирландският надзорен орган е обвинен в опит за цензура, спечели делото за глобата от 450 000 евро на Twitter

Неправителствената организация за защита на неприкосновеността на личния живот noyb отказва да изтрие публикацията си за очакваната санкция на Facebook

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) съобщи вчера, че окръжният съд в Дъблин е потвърдил решението за налагане на административна глоба от 450 000 евро на Twitter International Company, съгласно член 143 от Закона за защита на данните от 2018 г.

Разследването е започнало през януари 2019 г. след получаване на известие за нарушение от Twitter. Ако потребител на Twitter със защитен акаунт, използващ Twitter за Android, смени своя имейл адрес, акаунтът му ще стане незащитен. Целта на разследването е да се проучат някои въпроси, свързани с уведомяването на обработващия данните TIC за нарушението, за разлика от разглеждането на съществените въпроси, свързани със самото нарушение. Twitter уведоми DPC за нарушението на личните данни на 8 януари 2019 г., а е установено, че е трябвало да е бил наясно преди 3 януари 2019 г.

Посочва се, че Twitter е нарушил член 33, параграф 1 и член 33, параграф 5 от GDPR по отношение на невъзможността за своевременно уведомяване на нарушението до DPC и неспособността да се документира адекватно нарушението.

На 14 октомври вечерта Ирландската комисия за защита на данните (DPC) изпратила „искане за сваляне“ на noyb на публикуваното Проекторешение с параметри на санкция за Facebook за нарушаване на GDPR.

На 14 октомври разказах за публикацията със заглавие От 28 до 36 млн. евро глоба заплашват Facebook.

Noyb е неправителствена организация за защита на неприкосновеността на личния живот – Noyb е акроним за „none of your business“.

В писмото се казва, че „ще изисква от [noyb] незабавно да премахне проекта на решение от вашия уебсайт и да се откаже от по-нататъшно или друго публикуване или разкриване на същото„. NOYB отказва да се „самоцензурира и да ограничи достъпа на обществеността до проблемни решения“. Като алтернатива, noyb покани DPC да заведе съдебно производство пред съответния съд в Австрия, вместо да изпраща писма, които имат за цел да сплашат жалбоподателите.

Според австрийското право noyb представлява субект на данни пред Австрийския орган за защита на данните (DPA) и следователно се прилага §17 от Австрийския закон за административните процедури (AVG), който не предвижда никакви ограничения по отношение на използването на документите, пише неправителствената организация.

Можете да споделите: