Повече от 850 британски футболисти искат компенсация за търговията с техните данни

Очакванията са за значителна промяна на начина, по който информацията се използва и как се плаща за нея

Професионални футболисти ще използват GDPR, за да заведат дела срещу фирмите, използващи техните данни, съобщи BBC News. Мениджърът Ръсел Слейд оглавява групата от 850 играчи, които искат компенсация за търговията с техните данни за представянето им през последните шест години.

Те също така искат годишна такса от компаниите за всяка бъдеща употреба. Засега предупредителни писма са изпратени до 17 големи фирми. Данните включват височината на играчи и среден брой голове на мач. Според Слейд понякога данните са напълно погрешни, а фактът, че играчите не получават плащане за нелицензираното използване на техните данни, противоречи на правилата на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR).

Според BBC News засега на прицел са 17 големи фирми за залагания, развлечения и събиране на данни, но се смята, че са злоупотребявали повече от 150 компании.

Данните се обработват без съгласието на играчите, а ако ходът е успешен, последствията могат да излязат извън футбола.

BBC News има информация, че вече се водят дискусии в други професионални спортове за предявяване на бъдещи съдебни действия по отношение на търговията с данни.

Цитиран е и бивш национал на Уелс, който заявява, че това е шанс за играчите да поемат по-голям контрол върху начина, по който се използва информацията за тях.

След като видя как данните се превърнаха в основна част от съвременната игра, той вярва, че правата на играчите за това как се използва информацията за тях трябва да бъдат в основата на всяка бъдеща употреба.

„Колкото повече разгледах това и виждате как се използват нашите данни, количеството канали, през които са преминали, всички различни организации, които го използват, чувствам се като играч, който трябва да имаме мнение кой може да използва това“, е цитиран да казва той.

Всеки друг по света би казал това. Само защото сме футболисти и сме в публичното пространство, това се пренебрегва, казва националът. Според него за друга професия като учител или адвокат и подобни подробности се разпространяват в професионалната сфера на работа, това е нямало да се възприеме за правилно.

„Не мисля, че ние, като личности, наистина сме различни.“

Можете да споделите: