Медицински картони в коридор на поликлиника

Данните са с висока степен на чувствителност, големият въпрос за мен е имала ли е компютър починалата лекарка

И Нова телевизия и БТВ след сигнал на зрител съобщават за лични данни на пациенти, захвърлени в коридор на поликлиника.

„Личните данни на близо 2000 души – захвърлени в коридор на поликлиника. За това сигнализира зрител на NOVA. Случаят е от 9 ДКЦ в София.

В сряда Георги Георгиев отишъл да прибере медицинския си картон, след като личната му лекарка починала. Според мъжа, документите на всичките й пациенти били извадени в коридор със свободен достъп, за да могат да си ги разпознаят и приберат.

След като NOVA подаде сигнал, комисия от общината е прибрала документите и е запечатала манипулационния кабинет в поликлиниката.

„Разбрах, че личната лекарка е починала и имам срок до днес, до 17:00 часа, да дойда да си взема картона. Веднага дойдох и заварих невероятна лудница – всеки грабеше картони”, разказва Георги Георгиев.

„Тази сутрин направихме комисия, с която отидохме да проверим какво случва. Имаше представител ни на 2 РУ. Преместили сме всички документи в манипулационната, която е заключена с лепенки”, заяви Тодор Кръстев, кмет на район „Сердика”, съобщава Нова телевизия.

А ето заглавието на bTV:

Здравни картони на стотици хора без надзор в коридора на медицински център в София

Причината – внезапна смърт на личен лекар, който е отговарял за пациентите и личните им данни

Здравни картони на стотици хора се оказаха в коридора на медицински център в София.

Сигналът е от зрител на bTV в рубриката „Аз, репортерът“.

Причината – внезапна смърт на личен лекар, който е отговарял за пациентите и личните им данни.

На кадрите се вижда как хора ровят в папки, за да открият своите здравни досиета. Не е ясен техният точен брой, дали има липсващи документи и защо са оставени в коридора.

След сигнал на  bTV до институциите от община Сердика са прибрали здравните документи и са ги запечатали в кабинет в медицинския център.

Ще бъде потърсена отговорност и на директора на поликлиниката, казаха от общината.

„При идване заварих десетки картони изхвърлени в коридора, а личните данни – оставени на самотек“, е цитиран да казва авторът на сигнала.

„Тези документи вече са прибрани в манипулационната, затворени са, ключът е при нас. Поискали сме информация от Здравната каса и РЗИ какво трябва да направим с тях. Извикали сме директора на IX ДКЦ, за да разберем защо се е получило това безхаберие“,  обяснява Тодор Кръстев, кмет на район Сердика.“

Ситуацията в поликлиниката е като в администрациите след засядането на кораба. Много отговорници и пълен хаос. Как трябваше да изглеждат нещата на практика от гледна точка на защитата на личните данни.

Практиката на лекарката, бог да я прости, би трябвало да има регистър на личните данни като администратор на лични данни. Тъй като GDPR не важи за починали лица, във вътрешните процедури е трябвало да се запише какво се случва при прекратяване на дейността независимо по какви причини.

Изброяването кой не си е свършил работата и защо това е заплаха за личните данни спокойно можем да започнем с Българския лекарски съюз, който така и не обучи по принцип практиките на общопрактикуващите лекари за защитата на личните данни на пациентите.

Останалите играчи – медицински център, община, здравна каса, РЗИ също в различна степен са отговорни, но корабът е бил натоварен с нещо, което е трябвало да бъде пакетирано, се оказа най-важната част от нарушенията на брега.

В случая – далеч по-неприятни последствия за пациентите могат да произтекат, ако е имало компютър в кабинета и той изчезне. Защото честно казано точната година на раждане на комшийката, за която има подозрение, че крие някоя и друга петилетка, не е чак толкава голяма драма. Но база данни с медицинска информация представлява интерес за всеки застраховател. Или финансова институция, или фирма, интересуваща се от подобни данни.

В момента пострадалите няма кого да обвинят, защото са виновни всички и никой конкретно. И морето няма на кого да се оплаче, че е нарушен европейски регламент за превоз на насипни торове.

И пострадалите пациенти няма от кого да потърсят отговорност.

Можете да споделите: