Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

Легитимират се с карта със снимка, три имена и идентификационен номер

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта, съобщи вчера Националният статистически институт. В картата не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис.

„Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска книжка или паспорт или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ.

Ако Ви посети лице, което се представя за преброител, и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването.

Преброителите трябва да Ви представят карта със снимка, три имена и идентификационен номер. В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430“, пише в сайта на НСИ.

Срокът, в който преброителите посещават домакинствата, беше удължен с една седмица – до 10 октомври*. Те минават между 8.00 и 20.00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни, съобщава НСИ.

„Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Преброителите ще разполагат с уникалните кодове на електронно преброените домакинства. Въпреки това съветваме хората да пазят кода, който са получили, след като са се преброили онлайн.

Електронното преброяване ще продължи до 30 септември. Удължаването на срока не променя графиците на преброителите. Те са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат със защитни средства.

Как се броят лицата, които са под карантина?

В случай, че се наложи комуникация с лица, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, се прилага следната процедура:
– Лицата информират преброителя, без директен контакт, за предписаната карантина, респ. изолация и за това дали са се преброили електронно.
– Преброителят трябва да поиска телефон за връзка с член на карантинираното/ изолираното домакинство.
– Преброителят уведомява контрольора, който чрез отговорника от съответното ОСИ проверява дали лицата в жилището са се преброили електронно и предоставя кода на преброителя.
– Преброителят осъществява връзка по телефон с член на карантинираното/ изолираното домакинство за допълнителни уточнения – брой на електронно преброените лица в домакинството и т.н.
– В случай, че лицата в карантинираното домакинство не са се преброили електронно, преброителят извършва преброяването по телефон.“

* Преброителите ще посещават домакинствата, сградите и жилищата до 20.00 ч. на 10 октомври 2021 година. Промяната е записана в Решение № 61 от 21 януари 2021 г. на правителството и удължаването на срока за обход на преброителите е с една седмица.

Можете да споделите: