Как да се преброим електронно?

Електронното преброяване на населението и жилищния фонд в България започва в 0.00 ч. на 7 септември 2021 година, когато се отваря Информационна система „Преброяване“. Регистрацията е възможна до 30 септември

Стартът на 18-то преброяване на населението и жилищния фонд в България ще бъде даден в 0.00 ч. на 7 септември 2021 година, съобщи Националният статистически институт: „Тогава ще бъде отворена Информационна система „Преброяване“ и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн. Препоръчваме този начин, защото е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия – безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията – получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона „Напред“. Ако оставим незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола.

Може да се връщаме в предишни страници на преброителната карта и да редактираме информацията, но само до окончателното й приключване. След това до 17 септември* ще може само да виждаме данните си, но не и да ги редактираме.

След успешното преброяване ще получим съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запазим и да предадем на преброителя, когато позвъни на вратата ни.

Важно е да знаем:

– Трябва да попълним адреса, на който живеем в действителност, а не, където сме регистрирани.

– Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят.

За да се регистрирате в портала за електронно преброяване са необходими:
 валиден електронен адрес (e-mail);
 име и фамилия;
 ЕГН/ЛНЧ;
 номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност (лична карта, шофьорска книжка, международен паспорт или друг).
Личните данни, с които се регистрирате, не се обработват и не се съхраняват, а служат само за идентифициране на лицето с оглед на неговата сигурност.

  • С една регистрация се преброява само едно жилище и лицата, пребиваващи в него.
  •  Лицето, което се регистрира, задължително трябва да бъде част от
    преброените в електронната карта лица.
  • Ако искате да преброите електронно друг човек, например свой възрастен
    роднина, е необходимо да направите друга регистрация с друг електронен адрес (email) и личните данни (ЕГН, български документ за самоличност) на лицето, за което ще попълвате преброителната карта.

1. Посетете електронната страница на НСИ (http://www.nsi.bg) и кликнете върху „Преброяване 2021“, за да достъпите страницата на Преброяване 2021. Или посетете директно страницата на Преброяване 2021 (http://www.census.bg).

2. На заглавната лента на страницата има линк, чрез който можете да влезете в портала за електронно преброяване.

 

3. Моля, запознайте се внимателно с текста и кликнете с мишката върху бутона „Регистрация“.

 

4. Попълнете всички полета в раздела за регистрация и натиснете бутона „Изпращане на линк за верификация“.

5. При успешна регистрация ще получите следното съобщение:

На регистрирания от Вас ел. адрес следва да получите инструкция и линк за потвърждаване на регистрацията.
Ако не получите писмо в папка „Входящи“ (inbox) пощенска кутия, моля проверете в папка „Спам“ (Spam/Junk).
Ако в полученото писмо линкът “тук” не работи, моля копирайте го и го поставете в адресното поле на Вашия браузър.

Ако не потвърдите Вашата регистрация в рамките на два часа, ще трябва да се регистрирате отново.

Следва да получите следното съобщение:

6. След като потвърдите, ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта.
Влезте с Вашето потребителско име (електронна поща) и парола, посочени от Вас при регистрацията в портала Преброяване 2021.

Ако сте забравили паролата си, имате възможност да я смените чрез функционалността „Забравена парола“.

7. Преброителната карта съдържа отделни раздели за въвеждане на данни.
Последователно трябва да попълните информация за:
 адреса на жилището, в което живеете обичайно (жилището, което обитавате);
 всички лица, които обичайно пребивават в жилището към 7 септември 2021 година;
 лицата, които временно са били в жилището към 7 септември 2021 година.
За Ваше улеснение към всеки раздел има кратка въвеждаща информация, а към отделните въпроси има пояснения, които ще Ви помогнат да попълните картата.
След успешното попълване на електронната карта системата автоматично ще генерира „Уникален преброителен код“ за преброеното жилище и лицата в него.
Моля да предадете този код на преброителя, който ще посети Вашия адрес в периода от 18 септември до 3 октомври 2021 година.

  • Данните във всеки раздел се запомнят при успешното попълване на всички въпроси и натискане на бутон „Напред“ в края на всяка страница.
  • Ако оставите страницата отворена и не въвеждате нищо, максималното време, за което се запазват данните от екрана, е 30 минути, след което ще трябва да влезете отново с Вашето потребителско име и парола.

8. Попълване на раздел „Адрес“.
В този раздел трябва да попълните адреса на жилището, в което пребивавате обичайно към 7 септември 2021 г., независимо:
 дали имате адресна регистрация на този адрес;
 дали сте собственик, наемател или ползвател на жилището;
 дали на 7 септември 2021 г. сте се намирали в него или сте били някъде другаде поради командировка, лечение, посещение на роднини и приятели или друга причина, свързана с временно отсъствие.

Ако в периода на електронното преброяване сте на почивка в хотел, на вила или друго място за временно настаняване, тук трябва да попълните адреса, на който обичайно пребивавате, а не адреса на хотела или вилата.

 

Ако въведеният от Вас адрес е непълен или населеното място, в което живеете няма регистрирани адреси системата ще ви насочи към географска карта, на която е необходимо да отбележите местоположението на сградата, в която живеете.

При натискане на бутон „Да“ системата ще Ви позиционира спрямо въведения от Вас адрес.
Кликнете върху „мишената“ в горния ляв ъгъл на екрана и поставете „маркера“ върху избраната от Вас сграда.
Търсенето и придвижването по картата може да се осъществява чрез приближаване или отдалечаване с бутоните „+“ и „–“ в горния ляв ъгъл или чрез местене на самата карта.
След като откриете местоположението и поставите маркера върху сградата, потвърдете адреса.

9. За да преминете към следващия раздел, натиснете бутона „Напред“.

Ако сте пропуснали някой от въпросите или сте посочили/въвели недопустим от системата отговор или символ на екрана ще излезе съобщение „Предупреждение“. При натискане на бутона „Добре“ системата ще Ви насочи към грешния или пропуснатия въпрос.

 

Чрез синята лента в лявата част на екрана можете да следите статуса на попълване на разделите в преброителната карта.

По всяко време преди края на преброителната карта и получаване на „Уникален преброителен код“ можете да редактирате всеки раздел, като кликнете върху него и натиснете бутона „Редакция“.

10. След успешното попълване на всички раздели ще се появи следното съобщение на екрана:

Съобщението съдържа „Уникален преброителен код“, който удостоверява Вашето електронно преброяване. Кодът ще бъде изпратен и на Вашата електронна поща, с която сте се регистрирали.

Запишете или принтирайте кода и го покажете/предайте на преброителя, който ще Ви посети в периода от 18 септември до 3 октомври 2021 година.

След получаване на „Уникален преброителен код“ електронната карта се „заключва“ за редактиране, но ще имате възможност да преглеждате попълнената от Вас информация!

Подробната инструкция за регистрацията в портала на електронното преброяване можете да намерите тук.

Подготвили сме и кратко видео как да се преброим електронно – вижте тук.

За въпроси и съдействие, свързани с електронното преброяване:
тел.: (02) 9078 430 или на кратък номер *2021 (от 09.00 до 21.00 ч.)
e-mail: Census2021@nsi.bg“

Можете да споделите: