Ето плана на британското правителство за реформа в обмена на данни

Обявиха името на новия информационен надзорник

Международният експерт по поверителност Джон Едуардс е посочен като предпочитан нов информационен комисар, съобщи прессекретариата на правителството.

Сайтът на британското правителство публикува изявление на министъра на цифровите технологии,  културата, медиите и спорта Оливър Даудън, който е цитиран да казва, че предстои реформа на националните закони за данните, така че те да се основават на здравия разум, а не на отметка. Тук той има предвид изискваното от GDPR съгласие с бисквитки при посещение на сайт.

Министърът предлага за ръководител на Службата на информационния комисар Джон Едуардс, предстои утвърждаване на назначението от кралицата.

Вчера правителството представи пакет от мерки, свързани със стимулиране на растежа, търговията и подобряване на публичните услуги.

Великобритания обявява намерение за нови глобални партньорства за милиарди лири със САЩ, Австралия и Република Корея.

Правителството посочва териториите, с които ще търси споразумения за адекватност след като напусна ЕС – САЩ, Австралия, Република Корея, Сингапур, Дубайския международен финансов център и Колумбия. Потвърждава и бъдещи партньорства с Индия, Бразилия, Кения и Индонезия.

Прогнозите показват, че търговия на стойност 11 милиарда британски лири остава нереализирана по целия свят поради бариери, свързани с прехвърлянето на данни.

Целта е бързо и творчески да се развият глобални партньорства, които ще улеснят британските организации да обменят данни с важни пазари и бързо развиващите се икономики. Тези нови партньорства ще се основават на съществуващите 42 договорености за адекватност, които Великобритания има със страни по света.

Това е част от новите планове за използване на силата на данните за стимулиране на растежа и създаване на работни места, като същевременно се поддържат високи стандарти за защита на данните. Тя ще работи ръка за ръка с търговските споразумения на Обединеното кралство и ще подкрепи амбициозната търговска програма на страната, за да отключи потоците от данни и да сведе до минимум неоправданите бариери или условия.

Партньорствата за адекватност на данните с държави или сектори, които имат високи стандарти за защита на данните, означават, че организациите не трябва да прилагат скъпи мерки за съответствие, за да споделят лични данни в международен план, пише в прессъобщението.

Mission Statement on the UK’s approach to international data transfers and the ‘UK Adequacy Manual’ are also being published. These will be used to inform the assessment of a territory’s commitment to high data protection standards.

These are alongside a call for experts to form a new council to inform and consult on the UK’s international data transfers policy. The council will consist of the brightest and best minds from across the globe and be drawn from industry, academia and civil society.

През следващите седмици правителството ще започне консултация относно промени, за да се преодолеят бариерите пред иновативното и отговорно използване на данни, така че да може да стимулира растежа, особено за стартиращи и малки фирми, да ускори научните открития и да подобри обществените услуги.

Очаква се консултацията да включва ролята на Службата на информационния комисар (ICO), така че да може да бъде оправомощена да насърчава отговорното използване на данните за постигане на икономически и социални цели, както и да предотвратява нарушения на поверителността, преди те да настъпят.

Предложението идва след като Обединеното кралство стартира своята Стратегия за иновации и план за превръщането на страната в световен лидер в цифровото регулиране, фокусирано върху иновациите, за да укрепи позицията на Обединеното кралство като световен лидер в областта на науката, научните изследвания и иновациите.

Можете да споделите: