“Zoombombing” докара глоба от 85 милиона долара

Zoom се съгласи да плати и да засили защитата, за да уреди съдебно дело, в което се твърди, че нарушава правата на личните данни на потребителите.

Zoom Video Communications се съгласи да плати 85 милиона долара и да засили практиките си за сигурност, за да уреди съдебно дело, в което се твърди, че компанията нарушава правата за защита на личните данни на потребителите.

Обвиненията са свързани със съмнения за споделяне на лични данни с Facebook , Google и LinkedIn и възможността хакери да нарушават срещите на Zoom чрез „Zoombombing“.

CNBC  съобщи, че предварителното споразумение е събота и изисква одобрение от калифорнийски окръжен съдия. 

Според NYT ако споразумението бъде одобрено, абонатите на Zoom ще имат право да получат частично възстановяване на плащанията.
Zoom ще предупреждава потребителите, когато домакините на срещи или други участници използват приложения на трети страни по време на срещи, както и ще предостави специализирано обучение на служителите относно поверителността и боравенето с данни.
„Базираната в Сан Хосе компания отрече нарушение при съгласието си за уреждане на спора, пише CNBC .

В изявление от неделя Zoom е цитирана да заявява, че поверителността и сигурността на потребителите са основни приоритети и приемат сериозно доверието им.

Въпреки че Zoom събра около 1,3 милиарда долара в абонаменти за Zoom Meetings, адвокатите на ищците нарекоха споразумението от 85 милиона долара разумно предвид рисковете в съдебния процес. Те възнамеряват да търсят до 21,25 милиона долара за юрисконсултско възнаграждение.

Zoombombing е мястото, където външни лица отвличат срещи на Zoom и показват порнография, използват расистки език или публикуват друго обезпокоително съдържание.

Клиентската база на Zoom се е увеличила шест пъти, след като пандемията Covid-19 принуди повече хора да работят от вкъщи.

Компанията е имала 497 000 клиенти с повече от 10 служители през април 2021 г. спрямо 81 900 през януари 2020 г.

Според нея ръстът на потребителите може да се забави или да намалее, тъй като все повече хора получават ваксини и се връщат на работа или в училище.

Можете да споделите: