Глоба за TikTok заради нарушаване на поверителността на децата

Санкцията е 750 000 евро от нидерландският орган за защита на данните

Нидерландският орган за защита на данните (DPA) наложи глоба от 750 000 евро на TikTok за нарушаване на поверителността на малките деца. Информацията, предоставена от TikTok на холандски потребители – много от които са малки деца – при инсталиране и използване на приложението е на английски език и следователно не е лесно разбираема. Като не предлага декларацията си за поверителност на нидерландски, TikTok не дава адекватно обяснение за това как приложението събира, обработва и използва лични данни. Това е нарушение на законодателството за поверителност, което се основава на принципа, че хората винаги трябва да получават ясна представа какво се прави с личните им данни.

Много деца в Нидерландия имат TikTok на телефоните си. Миналата година надзорният орган започна задълбочено разследване на приложението поради опасения относно неприкосновеността на личния живот на децата, които според закона са третирани като особено уязвима категория.

Те са по-малко наясно с последиците от своите действия, включително последиците от споделянето на лични данни в социалните медии. Ето защо децата получават допълнителна защита съгласно законодателството за защита на данните.

Ако дадено дружество няма седалище в Европа, всяка държава-членка на ЕС може да се ангажира с надзор по отношение на неговите дейности. Заместник-председателят на DPA Моник Вердие е цитирана да казва, че резултати от нидерландското разследване се предават на ирландската комисия за защита на данните. Първоначално TikTok няма седалище в Европа и проучването започва в Нидерландия, но в хода разследването TikTok се установява в Ирландия.

Ирландската комисия за защита на данните ще издаде окончателно решение относно възможни нарушения на поверителността.

В началото на октомври миналата година DPA представя на TikTok доклад за констатациите от своето разследване. След това TikTok прави редица промени, за да направи приложението си по-безопасно за деца под 16-годишна възраст.

Един оставащ проблем е, че децата все още могат да се представят за по-големи, като попълват различна възраст, когато създават своя профил. По този начин те се излагат на по-голям риск.

„С около 3,5 милиона потребители в Нидерландия, TikTok е едно от най-популярните приложения в момента“, казва г-жа Вердие.

Сега родителите имат по-голям контрол върху профила на детето си. Те могат да управляват настройките за поверителност на детето си чрез собствения си акаунт и функцията „Family Pairing“.

„Щастливи сме, че родителите вече могат да контролират настройките за поверителност на акаунта на децата си от собствения си телефон“, каза г-жа Вердие. Тя казва, че родителите се насърчават да говорят редовно с децата си за това, което правят онлайн. Да се интересуват от видеоклиповете, които правят, и да говорят с децата за начина, по който те се общуват с други потребители в TikTok.

TikTok подава възражение срещу глобата.

 

Можете да споделите: