Киберизмамниците не почиват през лятото

Внимавайте за фалшиви награди, банкови служители и съобщения за профилактика на информационните системи за сигурност

Вчера албанската полиция арестува четирима души, замесени в схема за онлайн измами на стойност 4 милиона евро: двама албански и двама камерунски граждани изградили схема за измами с фишинг имейли. БТА съобщи, че още осем заподозрени чуждестранни граждани все още се издирват.

Още на 20.07.2021 г. Райфайзенбанк (България) ЕАД предупреди клиентите си, че има нужда от Повишено внимание при работа с електронната поща

Уважаеми клиенти,

Молим за вашето повишено внимание при работа с електронна поща!

Информираме ви, че Райфайзенбанк (България) ЕАД не изпраща по електронна поща съобщения за профилактика на информационните системи за сигурност, които приканват получателите им да предоставят данни за потребителско име, както и парола към електронното банкиране, или друга информация за ползваните от тях банкови продукти. Тези писма са опит за измама и съдържат зловреден код.

Молим ви да не следвате инструкции, съдържащи се в подобни съобщения и да не разкривате информацията, искана в тях. Ако сте последвали линка и сте разкрили лични данни, незабавно се обадете на Контактния център на Райфайзенбанк на телефони: 0700 10 000 (Vivacom), 1721 (A1 и Telenor) или посетете най-близкия до вас офис.

Банка ДСК съобщи вчера за Опит за телефонна измама:

Уважаеми клиенти,
Информираме Ви за телефонна измама с обаждане от лица, които се представят за служители на банката и се опитват да получат чувствителни данни за банкови карти, електронно банкиране, трансакции и баланси по сметки, лични данни и др.

Обръщаме Ви внимание, че Банка ДСК никога няма да поиска чрез телефонно обаждане или по имейл да предоставите подобни данни!

В случай че сте получили подобно телефонно обаждане, молим да се свържете с Контактния ни център на тел. 0700 10 375, кратък номер *2375 (*BDSK), call_center@dskbank.bg или чрез контактните форми в Интернет страницата на Банка ДСК или ДСК Директ.

За да сте спокойни в интернет, следвайте нашите съвети и препоръки ️  https://dskbank.bg/препоръки-за-сигурност
Благодарим Ви!
Екипът на Банка ДСК

На 22.07.2021г. пощите публикуваха в сайта си следния текст:

Фалшиви съобщения от името на Български пощи

„Български пощи“ ЕАД уведомява, че се разпращат фалшиви електронни съобщения от името и/или с логото на дружеството, понякога под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи „награда“ – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса.

В съобщенията се уведомява, че клиентът има пратка и трябва да заплати определена сума за нейното получаване или освобождаване от митница, като е необходимо да предостави данни от банкова карта и др.

„Български пощи“ ЕАД обръща внимание, че не изпраща тези съобщения, не провежда анкети или игри, не раздава награди, не изисква по имейл заплащане на такси за доставка или освобождаване от митница и при никакви поводи не изисква лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката, както и такса за тази доставка. Томболи и игри, които не са обявени на официалната страница на дружеството, не съществуват.

Можете да споделите: