Американската Агенция за национална сигурност е шпионирала германския канцлер Меркел и други европейски политици чрез Дания

Прихванати са комуникациите през датски интернет кабели

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е използвала партньорството си със звено на датското външно разузнаване, за да шпионира високопоставени представители на съседни страни, включително германския канцлер Ангела Меркел, съобщи датският държавен радиотелевизионен оператор DR.

Проучването на журналистите стигна до заключението, че НСА е подслушвала политически лидери и служители в Германия, Франция, Швеция и Норвегия.

DR се позовава на вътрешно разследване в датските служби, наричано с кодовото име „Операция Dunhammer“ относно достъпа на НСА до данни чрез използване на телефонните номера на политиците като параметри за търсене.

DR заявява, че докладът се базира на интервюта с девет неназовани източника, за които се твърди, че са имали достъп до класифицирана информация, съхранявана от датското външно разузнаване FE. Твърди се, че военната агенция е помагала на НСА от 2012 до 2014 г.

Американската разузнавателна служба NSA е използвала сътрудничество с датската разузнавателна служба (FE) за достъп до комуникацията на политиците и високопоставени чиновници – от текстови съобщения до телефонни обаждания, преминаваща през кабелите.

Освен германския канцлер Ангела Меркел, послушвани са тогавашният германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и тогавашният германски опозиционният лидер Пеер Щайнбрюк.

Peer Steinbrück: Имам датска кръв във вените си чрез моята баба датчанка, която е родена в Копенхаген, и майка ми, израснала в Дания. И двете говореха перфектно датски. 

Нараства броят на държавници, политици и високопоставени чиновници, изразяващи позицията си по случая.

Медии припомнят цитат на Меркел, че „шпионирането сред приятели“ е неприемливо.

 

Можете да споделите: