Не отваряйте електронни писма от частния съдебен изпълнител Стефан Петров

Това е нов фалшив имейл от името на НАП с вирус

Вчера НАП съобщи: Разпространяват се нови фалшиви имейли с името на НАП:

„Фалшиви имейли за образувани изпълнителни дела за непогасени задължения към Национална агенция за приходите се разпространяват отново в Интернет.
Към писмото има прикрепен 1 файл, съдържащ зловреден код. При отварянето му, компютърът на получателя може да бъде заразен с вирус, който да открадне лични и финансови данни.

Като подател на фалшивото електронно писмо е посочен частен съдебен изпълнител (ЧСИ) Стефан Петров, като в имейла се визуализира следният електронен адрес:  office@stefanpetrov.bg.

От кантората на ЧСИ Стефан Петров, са категорични, че не са изпращали имейли с подобно съдържание до длъжници на НАП.

От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Вижте:  „Фишинг“ и как де се предпазим?

Така завършва съобщението на НАП, но въпросът е напълно безсмислен. Както и заглавието, към което води линкът:

Как да се предпазим от фалшиви имейли (фишинг)?

От опити за измама никой не може да се предпази. Важно е да разпознаваме лъжата.

В текста на НАП пише:

Фишингът представлява опит за измама, умишлена заблуда, която чрез изпращане на фалшиви имейли, цели да подлъже потребителите да разкрият лична или финансова информация като потребителско си име, парола, детайли на банкова и/или кредитна карта и др. 

Извършителят изпраща електронните съобщения с чужда самоличност, като се представя от името на държавни, банкови институции и други. Ако опитът за измама успее и потребителят предостави доброволно исканата информация, впоследствие тези данни могат да се използват за измама и „източване“ на банкови сметки.

На 7 януари този година писах, че От името на НАП Genchev разпространява фалшиви имейли

Те представляват съобщение с име на подателя: nra.bg, но с електронен адрес: g_genchev@abv.bg.

Писмата съдържат информация за възстановяване на данък в размер на 210 лв. и приканват получателите им да кликнат върху линк, за да  „попълнят начина на плащане“.

Преди това, на 28 декември миналата година, съм писала, че Отново разпращат фалшиви имейли от името на НАП – „Този път примамват с информация за възстановяване на 210 лева данък. …съобщение с име на подателя: nra.bg, но с електронен адрес: admin@royapay.ir.

Писмата съдържат информация за възстановяване на данък в размер на 210 лв. и приканват получателите им да кликнат върху линк, за да разберат подробности.“

Тази снимка публикува НАП

Можете да споделите: