Лятото ще разберем дали Facebook ще съхранява повечето данни от Европа в Европа

Съдия от ирландския Върховен съд отхвърли обжалването на Facebook по проекторешението на комисаря по защита на данните (DPC) за разследване и спиране на трансферите на данни от Facebook Ireland в Съединените щати.

В петък той заяви, че не е установил основание за оспорване на решението на комисаря. В решението от 197 страници се отхвърли твърденията на Facebook, че DPC е нарушил свое задължение. DPC обаче трябва да отговори на определени въпроси, повдигнати от Facebook в кореспонденция от 29 октомври 2020 г.

DPC сега трябва да изпълни решението на Съда на ЕС и да спре трансфера на данни между ЕС и САЩ на Facebook.

Върховният съд всъщност одобрява второто разследване на ирландската Комисия за защита на данните (DPC) срещу Facebook.

DPC трябва да разследва по  жалбата от 2013 г., която води до решението на СЕС Schrems II .  Г-н Шремс e цитиран да казва, че  След осем години DPC сега е длъжен да спре трансферите на данни между ЕС и САЩ на Facebook, вероятно преди лятото. Сега ние просто има две процедури вместо една. „

Решението прекратява седмото съдебно дело в дългогодишна битка между г-н Schrems, DPC и Facebook. През 2013 г. г-н Schrems подаде жалба след разкритията на Snowden срещу Facebook с аргумента, че Facebook може да не прехвърля личните му данни в Съединените щати, където законите за наблюдение изискват споделянето на лични данни с правителството на САЩ.  Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решения „Schrems I“ и „Schrems II“, в които Съдът реши, че DPC трябва да разследва Facebook и да може да спре преноса на данни.

Неправителствената организация за защита на неприкосновеността на личния живот noyb написа в сайта си, че вместо да приложи бързо решенията на СЕС, DPC произведе три „клона“ от основната процедура за подаване на жалби. През 2020 г. тя започна третия обход, като откри процедура по собствено желание по точно същия предмет като съществуващата процедура за жалби, като за неопределено време „спря на пауза“ процедурата по жалбите на г-н Schrems.

Има споразумение между DPC и г-н Schrems за бързо решение, независимо от решението на Върховния съд. Освен това, ако втората процедура по собствено желание бъде разрешена от Върховния съд, г-н Schrems ще може да участва в нея.

След  последното решение DPC ще трябва да приложи бързо решението на СЕС и да забрани трансферите на Facebook между ЕС и САЩ. През есента на 2020 г. DPC предвиди 21 дни за изслушване и още 21 дни за финализиране на решението си.

Г-н Шремс очаква ирландския надзорен орган да издаде решение за спиране на трансфера на данни на Facebook.  Това ще наложи Facebook да съхранява повечето данни от Европа в Европа.

Можете да споделите: