Следващото европейско предизвикателство за киберсигурност ще се проведе от 28 септември до 1 октомври 2021 г. в Прага

Първото световно състезание, организирано от ENISA, се очаква да бъде обявено официално до края на май 2021 г.

Следващото европейско предизвикателство за киберсигурност ще се проведе от 28 септември до 1 октомври 2021 г. в Прага, Чехия.

Първото международно предизвикателство за киберсигурност, организирано от ENISA около края на годината, се очаква да бъде обявено официално до края на май 2021 г., съобщи агенцията.

„В светлината на днешните заплахи за киберсигурност, работната сила в глобалната киберсигурност ще трябва да нарасне с 89%, за да могат организациите да защитават ефективно своите критични активи на информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

За да се справят с тази критична ситуация, националните правителства започнаха да прилагат редица програми и политики за увеличаване на броя на професионалистите, налични на пазара на труда“, пише в сайта на европейската агенция за киберсигурност.

Националните състезания по киберсигурност (NCSC), са едни от най-разпространените инструменти, използвани за справяне с този недостиг.

В момента се провеждат няколко национални състезания по киберсигурност, включително в азиатски, англоговорящи и европейски страни.

Европейското предизвикателство за киберсигурност (ЕОВС) се организира веднъж годишно от ENISA.

Агенцията наскоро публикува доклад, в който се очертават ключовите фактори за успех за провеждане на ефективни национални състезания по киберсигурност. Новият доклад на ENISA – Към обща пътна карта на ЕОВС идентифицира основни фактора за успех, а именно:

  • уместност на политиката;
  • управление и публично-частно партньорство;
  • финансиране;
  • връзки с обществеността и маркетингова стратегия;
  • предизвикателства пред организацията, обучението и киберсигурността;
  • връзка с работодателите и резултатите от кариерата.

При първото си посещение на 6 май на еврокомисаря за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас в ENISA беше обявен предварителният избор на играчи за Екипа на ЕС, които ще участват в първото международно предизвикателство за киберсигурност.

Заместник-председателя на Европейската комисия и Съюза за сигурност на ЕС е цитиран да казва при посещението, че „Младите хора, избрани да представляват ЕС на първото международно предизвикателство за киберсигурност, ще бъдат част от решението и нашата бъдеща работна сила…“.

„Недостигът на професионалисти по киберсигурност е проблем, който Европа не може да си позволи да пренебрегне. Изграждането на набор от умения за киберсигурност за справяне с бъдещите кибер заплахи означава, че трябва да инвестираме в работната сила утре. Международното предизвикателство за киберсигурност ще подкрепи държавите-членки в обучението на техните млади хора, като същевременно ще насърчи глобален обмен на опит,” казва изпълнителният директор на Агенцията за киберсигурност на ЕС Юхан Лепасаар.

От 2015 г. ENISA координира европейското предизвикателство за киберсигурност, ежегодно състезание, при което кибер екипи от страните от ЕС и ЕИП се състезават помежду си. Целта му е да насърчи младите хора да продължат кариера в киберсигурността, като същевременно подобрят способностите си. Въз основа на успеха на европейското предизвикателство, ENISA се ангажира с регионални и международни организации от Северна и Южна Америка, Югоизточна Азия, Океания и Африка, за да организира първото международно предизвикателство за киберсигурност. Селекция от европейски играчи ще съставят първия „Екип на ЕС“, който ще се състезава в тази първа Световна кибер купа в опит да засили международното сътрудничество в областта на киберсигурността.

Предварителният избор на играчите за Екип на ЕС включва 36 младежи (на възраст 18-26 години), представляващи 17 държави. В момента екипът се състои от представители на Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Испания и Швейцария.

Членовете на отбора вече преминават онлайн обучение. То ще бъде допълнено с две тренировъчни събития, като първото ще се проведе през юли в Естония и ще се състои от лекции, тренировки, състезания, както и дейности за изграждане на екип. След етап на обучение през октомври ще бъде направена крайната селекция за отбора и 5 резерви.

Освен насърчаване на уменията и образованието по киберсигурност, ENISA участва в създаването и подкрепата за кибер състезания, насочени към младите хора. В Европейския киберсигурност Challenge (ЕОВС) е ежегодно състезание, което ще се проведе в Прага, Чехия през 2021. Събитието предлага платформа за млади кибер таланти в цяла Европа, за да се съберат и да се включат в мрежи чрез уникална възможност да изпитат сътрудничество в опит да разрешат проблема с киберсигурността. ЕОВС има за цел да насърчи младите хора да продължат кариера в киберсигурността, като предизвиква и развива уменията на участниците, необходими в такива екстремни ситуации, и ги свързва с индустрията.

Подкрепена от Европейската комисия и държавите-членки на ЕС, ЕОВС попада в главата за уменията на Стратегията на ЕС за киберсигурност за цифровото десетилетие и Директивата за НИС.

 

Както виждате България не участва …

Можете да споделите: