BayLDA: След отпадането на Щита за поверителност да не се използва Mailchimp

Баварският надзорен орган за защита на данните, издал тази препоръка, все още не я е публикувал, междувременно глобиха компания с 10,4 милиона евро заради видеонаблюдение в Долна Саксония

Баварският DPA (BayLDA) е принудил германска компания да прекрати използването на инструмента „Mailchimp“. Това става ясно от сайта на Европейския комитет по защита на данните – EDPB.

За решението първо разказва Der Standard. Компанията казва, че чрез Mailchimp два пъти изпращала бюлетини, но повече няма да го използва. Понеже Mailchimp по принцип може да бъде обект на достъп до данни от американските разузнавателни служби въз основа на законовата разпоредба на САЩ FISA702 (50 USC § 1881) като възможен т. нар. доставчик на електронни съобщителни услуги, прехвърлянето на данни би могло да бъде законно само ако са предприети допълнителни мерки, смята BayLDA, позовавайки се на решението на Съда на ЕС.

Държавният комисар за защита на данните в Долна Саксония наложи глоба от 10,4 милиона евро срещу notebooksbilliger.de AG. Компанията е наблюдавала своите служители поне две години без правно основание.

Камери имало в работните пространства, складове и стаи за персонала.

Компанията твърди, че видеокамерите са инсталирани за предотвратяване и разследване на престъпления и за проследяване на потока на стоки в складовете.

Експертите посочват, че за да се предотврати кражба, компанията трябва първо да приложи не толкова брутални средства (напр. случайни проверки на багажа при напускане на бизнес помещението).

Освен това, видеонаблюдението може да се използва за разследване на престъпления само ако конкретни лица са основателно заподозрени в извършването на такива престъпления. Ако случаят е такъв, на компанията може да бъде разрешено да наблюдава лицата с камери за ограничен период от време.

Notebooksbilliger.de обаче не е ограничил своето видеонаблюдение до конкретни служители или определен период. Освен това много от записите са запазени за 60 дни, което е много по-дълго от необходимото.

„Това е сериозен случай на наблюдение на работното място“, казва държавният комисар по защита на данните в Долна Саксония, Барбара Тиел. „Компаниите трябва да разберат, че подобно интензивно видеонаблюдение е сериозно нарушение на правата на техните служители“. Докато фирмите често твърдят, че видеонаблюдението може ефективно да се използва за възпиране на престъпниците, това не оправдава постоянната и необоснована намеса в личните права на техните служители.

„… Служителите не трябва да жертват личните си права, само защото работодателят ги поставя под общо подозрение ”, обяснява Тиел. „Видеонаблюдението е особено посегателство върху правата на човек, защото теоретично може да се наблюдава и анализира цялото поведение.

Клиентите на notebooksbilliger.de също са засегнати от незаконното видеонаблюдение, тъй като някои камери са били насочени към местата за продажбите.

Глобата от 10,4 милиона евро е най-високото наказание, което някога е било налагано от държавния комисар за защита на данните в Долна Саксония съгласно Общия регламент относно защита на данните (GDPR).

„GDPR дава възможност на надзорните органи да налагат глоби до 20 милиона евро – или до 4% от общия годишен оборот на компанията в световен мащаб – в зависимост от това кое от двете е по-високо.

… След глобата, компанията организира своето видеонаблюдение в съответствие със закона“, пише в сайта на държавния комисар за защита на данните в Долна Саксония.

Можете да споделите: