Неделна разходка 8: Още измами с онлайн плащания

OLX не предлага опция за заплащане на артикул при покупко-продажба през сайта, но вече има изгорели

Мога ли да платя през OLX.bg? Не.

Този текст е от сайта на платформата. Не сте го чели? А трябва. Така както първо трябва да положиш изпит преди да започнеш да управляваш автомобил.

Образованието, свързано с киберсигурността, е преграда пред престъпността. Защото и кражбата на пари и на самоличност са престъпления.

Ето и текста от сайта им:

Измами с онлайн плащания

OLX.bg не поддържа никакви механизми за плащане на продукти или услуги, предлагани в сайта и не защитава плащанията, които се извършват между потребителите при сключена сделка.
Бъди внимателен! Отговорността за предприети действия е изцяло на потребителите на сайта.

Запомни! Никога не превеждай пари по сметка на продавача предварително, както и не изпращай суми като такса за даден продукт или услуга. Ако продавачът настоява, че ще изпрати продукта само, ако предварително преведеш средства по негова сметка – потърси друг подобен продукт и се свържи с нас, за да докладваш потребителя.

OLX не предлага опция за заплащане на артикул при покупко-продажба през сайта. Предупреждаваме те, независимо дали продаваш, или купуваш артикул, да не въвеждаш данните на банковата си сметка в сайтове, които визуално наподобяват нашия, но са с различен от официалния ни URL адрес: www.olx.bg.

 

Предупредителните знаци, които могат да обозначат евентуална нередност, са:

  • съобщения насочващи към кореспонденция извън чата на нашата платформа (например Viber, WhatsApp, SMS)
  • често написани на неправилен български език и съдържащи линкове, в които се изискват данни за банковата ти сметка: номер на картата, валидност, CVV/CVC код и баланс по сметката (салдо).

Напомняме, че OLX няма собствена система, чрез която купувачите могат да заплатят за артикул онлайн. Единственият случай, в който изискваме данни за картата, е когато закупуваш услуги за публикуване или промотиране на обяви в OLX.

 

Всеки линк, който се различава от официалния домейн на OLX и води към страница за попълване на данните на банкова сметка, независимо дали за изплащане, или за получаване на средства, под претекст, че това е “сигурна OLX доставка”, е опит за злоупотреба от страна на лицето, което ти е предоставило линка. Ако си обект на такъв опит за измама, сигнализирай ни, като ни предоставиш получения линк, телефонния номер на лицето и снимки на кореспонденцията.

 

Ако си въвел данните на картата си, те съветваме незабавно да се обърнеш към своята обслужваща банка и да сигнализираш полицейските органи.

  • По-долу можеш да видиш някои фалшиви копия на сайта на OLX. Можеш да ги разпознаеш по домейна, който се различава от официалния ни: olx.bg, както и по неправилния български език.

 

 

  • По-долу сме изброили някои от фалшивите домейни:

https://olxbg.online/

https://bg-olx.in.net/

https://bg.oix-pay.com/

https://bg.olx-merchant.com/

https://bg.olx-my.site/

https://olx-bg.org/

https://olx-bg.payment-p2p.info/

 

Възможно е лицето да ти изпрати и страница, която наподобява статиите в нашата секция “Помощ”. Тази страница е фалшива и можеш да я разпознаеш отново по неправилния български език. Освен това няма да откриеш статии с такова съдържание в секция “Помощ” на официалния ни сайт.

  • Снимки на такива фалшиви страници:

 

Ако си или ако смяташ, че си обект на опит за измама, пиши ни незабавно, като използваш формата за контакт на сайта,“ завършва текста в рубриката Измами с онлайн плащания

 

На 19 януари публикуваха и напътствия Как да се предпазите от най-новите фишинг атаки в интернет?

Предупреждаваме те за нов тип измами, на които може да попаднеш в интернет

В OLX непрекъснато работим, за да ти осигурим сигурна търговска среда, за да можеш да продаваш и купуваш спокойно. Възползвайки се от доверието на нашите потребители, в платформата се появиха хакери, които имитират OLX акаунти, за да те подмамят да оставиш  личните си и банкови данни. Феноменът се нарича „фишинг“ и е най-честата измама в онлайн средата.

Какво е фишинг?

„Фишинг“ се превежда като „онлайн риболов на данни“, защото включва предоставяне на стръв за получаване на пароли и достъп до лична информация или дори данни от карти, за да се откраднат суми от тях. Чрез фалшиви уебсайтове, имейли или SMS, които много добре създават илюзията, че идват от известни и надеждни компании, престъпниците се опитват да получат достъп до твоите лични данни. Тяхната цел: пароли, банкови данни и друга поверителна информация.

Как можете да идентифицирате опит за измама?

Престъпниците винаги измислят методи, които са все по-трудни за откриване, така че е добре да си в течение. Съвсем от скоро целта на опитите за измама е OLX доставка. Атакуващите генерират фалшива връзка (линк), където продавачите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода под предлог, че са платени за търгувания продукт. Припомняме ти, че OLX няма система, чрез която купувачите могат да плащат за продукта онлайн. Единственото изключение, когато искаме данните на твоята карта, е когато купуваш пакети или промо опции в OLX.

Ето признаците, които трябва да предизвикат подозрение, както и препоръчителните методи за защита и безопасност:

  1. Фалшиви връзки и страници за клониране

Буквата „о“ много прилича на числото „0“, нали? На това се основават нападателите. Фино замествайки определени символи, те създават илюзия за позната и сигурна уеб страница. Погледнете внимателно всяка връзка, на която сте помолени да кликнете, особено ако я получавате чрез WhatsApp, Viber, или други платформи за съобщения, различни от чата на OLX.

ВАЖНО:

Официалният домейн на сайта на OLX за България е този: https://www.olx.bg. Клонинг сайт за фишинг атаки би могъл да съдържа името и дизайна, провери внимателно има ли разлики в изписването.

Провери страницата, като обърнеш внимание на промените в нюансите на цвета, сенките и други несъвършенства на текста (граматично неправилни или с различен шрифт).

Подлагай на съмнение всеки линк, който ти се изпраща и не бързай да го отваряш.

  1. РАЗГОВОРИ, ИЗНЕСЕНИ  ИЗВЪН ЧАТА НА OLX

Когато продавачът премести разговора на друга платформа за съобщения, OLX няма контрол и вече не може да те защити. Ако купувач ви пише чрез Viber, че е извършил плащането и те моли да кликнеш върху линк, за да видиш доказателството, можете да си сигурен, че това е измама.

ВАЖНО: Дръжте разговора само в OLX чат.

  1. ИСКАНЕ ЗА БАНКОВИ ДАННИ

Нападателите генерират фалшив линк, в който продавачите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода, под предлог, че са платени за търгувания продукт. Припомняме ти, че нямаме система, чрез която купувачите да могат да платят онлайн.

ВАЖНО:

Не въвеждай данните на картата си, за да „получиш стойността на артикулите, продавани в OLX“. Плащането за артикулите, продавани от потребители на OLX никога не се извършва онлайн. Това е възможно само при лично предаване, или чрез наложен платеж, извършен през куриерската фирма. Задължително използвайте опцията за предварителен преглед на артикула и никога не превеждайте пари авансово!

  1. СМС СЪОБЩЕНИЯ С ФАЛШИВ ПОДАТЕЛ

Нападателите персонализират телефонните номера с името на доверена компания като OLX и след това изпращат фалшиви съобщения, насочвайки потребителите към собствените им страници. Ако това е известие за текуща транзакция, имай предвид,  че тя трябва да изглежда както в нашия сайт.

  1. ЕЗИК И ПРАВОПИС

Текст, написан с много грешки и с предупредителен тон, който те моли да вземете незабавно решение, почти сигурно е опит за измама.

ВАЖНО: Довери се на инстинкта си, ако съобщението предизвиква подозренията ти и незабавно прекрати комуникацията!

Ако се съмняваш, че си  обект на измама, свържи се незабавно нас чрез форма за обратна връзка на сайта или чрез лично съобщение на Facebook страницата ни.

Можете да споделите: