Супермаркет не може да използва технология за разпознаване на лица

Нидерландският надзорен орган за защита на данните издаде официално предупреждение до нарушителя, който е бил изключил системата декември 2019 г.

Холандският орган за защита на данните (AP) издаде официално предупреждение до супермаркет за използването на разпознаване на лица. Въпреки че системата за разпознаване на лица е изключена от декември 2019 г., супермаркетът искал да я включи отново.

Супермаркетът заявил, че използването на разпознаването на лица е за защита на посетителите на магазина и персонала и за предотвратяване на кражби. Системата е свързана с камери на входа на магазина. Така се регистрира лицето на всеки, който влиза. Прави се сравнение в база данни с лица на хора, на които преди това е било забранено да пазаруват. Лицата на хора без забрана за пазаруване се изтриват след няколко секунди.

На 6 декември 2019 г. след сигнали от медиите Autoriteit Persoonsgegevens (AP) иска информация от собственика на супермаркета На 8 декември 2019 г. супермаркетът изключва системата за разпознаване на лица.

Сега предприемачът иска да включи системата отново.

Според заместник-ръководителя на AP Моник Вердие не може този супермаркет или който и да е друг магазин в Нидерландия просто да започне да използва технологията за разпознаване на лица. В почти всички случаи използването на такава технология извън дома е забранено. И за това има основателна причина, казва Моник Вердие.

Разпознаването на лица ни превръща в ходещи баркодове, казва Вердие. Всеки път, когато влезете в магазин, стадион или зала за събития с разпознаване на лица, тази система сканира лицето ви. И това се прави без вашето съгласие. Чрез търсачка може лицето ви да бъде свързано с вашето име и други лични данни. Това може да стане чрез кръстосана проверка на лицето ви с профила ви в социалните медии, например. След това технологията решава какво да прави с този баркод. Заподозрян ли си? Интересни ли сте като клиент? И ценно ли е наблюдението на вашето поведение при покупки и създаването на профил за вас? Ако напълним страната с камери за разпознаване на лица, всички ние можем да бъдем следени непрекъснато.

Две изключения

Технологията за разпознаване на лица използва биометрични данни за идентифициране на хората. Използването на разпознаване на лица за сигурност е забранено във всички ситуации, освен в два случая.

Първият е, ако хората са дали изрично съгласие данните им да бъдат обработени. Тук, въпреки че собственикът на супермаркета твърди, че клиентите са били предупредени, че магазинът използва технология за разпознаване на лица, клиентите не са дали изрично съгласие за това.

„Презумпцията, че мълчанието е равно на одобрение, тук не работи“, казва Вердие. „Самото влизане в супермаркета не се счита за даване на съгласие.“

Другото изключение е, ако технологията за разпознаване на лица е необходима за удостоверяване или за целите на сигурността, но само доколкото се отнася до важен обществен интерес. Супермаркетът твърди, че случаят е такъв. DPA счита, че не е така.

„Единственият пример, който законът дава, е за сигурността на атомната електроцентрала“, обяснява Вердие.  „Следователно летвата е много висока.  Предотвратяването на кражби от магазини е от съвсем различен мащаб от предотвратяването на ядрена катастрофа. „

Можете да споделите: