В домашния офис дали се сещаме за конфиденциалността, когато разпечатваме служебни документи?

Британската семейна компания демонстрира как може да се мисли за GDPR при отдалечена работа

В блога си Go Shred пита: колко работещи вкъщи потенциално нарушават правилата за защита на личните данни, като отпечатват документи у дома?

„За да отговорим на този въпрос, проучихме 1001 възрастни в Обединеното кралство, които в момента работят вкъщи, за да разберем колко точно отпечатват документи, свързани с работата, у дома, какво отпечатват и как се разпореждат с тези документи?, пише в блога си компанията.

Една от най-големите разлики между работата в офис и у дома е, че нямате достъп до поверително и сигурно принтиране и система за управление на отпадъците.

Резултатите от проучването показват, че 66% от работещите от дома са отпечатали документи, свързани с работата, откакто са започнали да работят вкъщи, средно по 5 документа всяка седмица.

Това означава, че от 16 март 2020 г., потенциално са отпечатани средно 2202 поверителни документа към днешна дата /26.01.2021г./

Но какво британците печатат у дома, потенциално рискувайки да нарушат правилата на GDPR?

Шокиращо, една пета (20%) от хората, които са печатали у дома, признават, че отпечатват поверителна информация за служителите, включително ведомости, адреси, медицинска информация и 13% имат дори отпечатани автобиографии или формуляри за кандидатстване. Отпечатването на този тип информация е високорискова дейност и всяка документация, която включва тези подробности, трябва да се обработва, и най-важното – да се изхвърля, правилно.

На кои професии се налага да печатат документи, свързани с работата, у дома:

  • Право – (80%)
  • Благотворителност и доброволчески труд – (83%)
  • Околна среда и земеделие и правоприлагане и сигурност – (82%)
  • Продажби – (80%)
  • Имоти и строителство – (78%)

На въпрос дали са изхвърлили каквито и да било отпечатани документи, откакто са работили вкъщи, близо една четвърт (24%) отговарят, че все още не са ги изхвърлили, тъй като планират да ги върнат в офиса, а още 24% казват, че са използвали машина за раздробяване, но след това са изхвърлили документите в собствените си отпадъци. Този метод на изхвърляне не се препоръчва, пишат от Go Shred и обясняват защо.

Можете да споделите: