В Италия, заради загинало 10-годишно момиче, блокираха Tik Tok за деца

Надзорният орган за защита на данните поиска компанията да спре обработването на лични данни на потребители, чиято възраст не е установена със сигурност

Италианският надзорен орган за защита на личните данни съобщи, че е разпоредил Tik Tok незабавно да блокира използването на данни на потребители, за които възрастта при регистрацията не е установена със сигурност.

В решението се цитира и историята на загиналото в четвъртък 10-годишно момиче от Палермо.

Медиите цитират TikTok да отговаря, че поверителността и сигурността са основен приоритет за компанията и тя непрекъснато развива своите политики, процеси и технологии, за да защитим потребителите и по-специално младите.

Предполага се, че детето е участвало в абсурдно „предизвикателство“ със задушаване, популярно в Tik-Tok.

В Италия се коментира и смъртта на 17-годишно момче от Пакистан, ударено от влак, докато прави видео за публикуване в TitTok.

Надзорният орган за защита на личните данни съобщи, че разпорежда съгласно чл. 58, ал. 2, буква. е) на Tik Tok като администратор на данни да не обработва потребителски данни, разположени на италианска територия, за които няма абсолютна сигурност за възрастта.

Ограничението влиза в сила незабавно, се казва в съобщението, публикувано вчера.

Съгласно чл. 66, ал. 1 от регламента, информация се предоставя на съответните надзорни органи, на Европейския комитет за защита на данните и на Европейската комисия.

Съгласно чл. 78 от Регламента, разпореждането може да се обжалва.

На 22 декември миналата година разказах, че Според италианския орган за защита на личните данни Tik Tok поставя в риск поверителността на децата

В текста се казва, че надзорният орган DPA започва производство срещу социалната мрежа и дава месец за отговори на обвиненията.

Този срок изтича тези дни.

Липса на внимание към защитата на непълнолетните, забрана за записване за деца, която може лесно да бъде заобиколена, малка прозрачност и яснота в информацията, предоставяна на потребителите, настройки по подразбиране, които не зачитат поверителността, това са част от обвиненията на италианския надзорен орган (Garante per la protezione dei dati personali) или DPA срещу Tik Tok

Можете да споделите: