Европейската Комисия разреши придобиването на Fitbit от Google

Privacy International нарече решението разочароващо за правата на милиони европейци, а използването на данните им не е иновация

Европейската Комисия приключи прегледа на предложеното от Google придобиване на Fitbit. Неправителствената организация Privacy International съобщи, че е разочарована от факта, че Комисията е одобрила сливането, което позволява изключителната сила на Google да се разшири до чувствителни здравни данни.

Комисията съобщи, че Google е поел ангажименти за десет години. Посочва се, че поради утвърдената позиция на Google на пазара за онлайн реклама, Комисията може да реши да удължи продължителността на ангажимента за реклами с допълнителни десет години, като е обосновала необходимостта от такова удължаване.

Одобрението зависи от пълното спазване на пакета от ангажименти, предлаган от Google, пише в съобщението. Там е отбелязана и загрижеността относно неприкосновеността на личния живот, тъй като за потребителите ще бъде все по-трудно да проследят за какво ще се използват техните здравни данни. Разследването на Комисията установило, че Google ще трябва да гарантира спазването на разпоредбите и принципите на GDPR, който предвижда, че обработването на лични данни, отнасящи се до здравето, е забранено, освен ако лицето не е дало изрично съгласие. Такива опасения не са в рамките на контрола на сливанията и има регулаторни инструменти, по-подходящи за справяне с тях. Privacy International нарече решението на Комисията променящо условията на играта и разочароващо за правата на милиони европейци: „Today, the European Commission missed a historic opportunity to protect people and markets by saying to Big Tech that data exploitation is not innovation.”

PI смята, че ефектите от това сливане допълнително ще укрепят капацитета на Google да използва нашите данни.

В началото на август разказах, че Европейската Комисия започна разследване на предложението за придобиване на Fitbit от Google

Еврокомисарят Маргрете Вестагер е цитирана да казва, че ангажиментите на Google определят как може да използва събраните данни за рекламни цели, как ще бъде защитена оперативната съвместимост между конкурентните носими устройства и Android и как потребителите могат да продължат да споделят здравни данни, ако решат.

Специален човек ще бъде назначен преди сделката да приключи, който ще наблюдава изпълнението на ангажиментите. За да изпълни задълженията си, контрольорът ще има широкообхватни права, включително достъп до архивите, персонала, съоръженията или техническата информация на Google. Този човек ще има право да споделя отчетите, които предоставя на Комисията, с ирландската Комисия за защита на данните. Ангажиментите включват и механизъм за бързо разрешаване на спорове, на който могат да се позовават трети страни.

Можете да споделите: