Неделна разходка 51: Защо глобиха аптеки в Естония при използване на електронни рецепти

Надзорният орган за защита на данните в страната търси решение на проблема с купуването на лекарства за близки и роднини

Естонският надзорен орган – Инспекторатът за защита на данните, глоби на 30 ноември 3 вериги електронни аптеки заради проблем с достъпа до медицинска информация.

На 8 декември представители на ведомството участваха във видеосъвещание за обсъждане на възможните решения за изход от ситуацията.

Тъй като всички рецепти по подразбиране са маркирани като публични в центъра за рецепти, фармацевтите приемат, че имат съгласието на хората да показват информация за рецептите на трети страни.

В същото време пациентът може сам да определи дали предписанията, предписани му от лекар, са публични, ще се използва упълномощен или са лични. Това означава, че всеки може да определи дали лекарствата могат да бъдат закупени от някого, от посочено от него лице или само от него самия.

Еспретите казват, че за съжаление, тези възможности не са много разпространени сред пациентите или лекарите.

Лекарят може да ограничи статуса на публична рецепта в информационната система, а пациентът може да определи хората, които имат право да видят информацията в рецептата или да закупят с рецепта.

Според надзорния орган на практика всеки човек, знаейки личния идентификационен код на своя съсед, учител или министър, би могъл чрез електронната аптека да види предписано лекарство. Предвидено е да се оставя следа в рецептурния център и електронната аптека, но не е лесно да се провери.

Ведомството дава линк за проследяване, кой е имал достъп до данните – на  www.eesti.ee. Аптеката е длъжна да отговори на направеното искане за достъп да нейните данни в рамките на 30 дни, казват от надзорния орган.

На 30 ноември Инспекторатът за защита на данните задължи електронните аптеки незабавно да спрат достъпа до информация за рецепта на друго лице. Издаде предупреждение с еднодневен краен срок за изпълнение и наказание в размер на 100 000 евро за три аптечни вериги.

Смята се, че трябва да е възможно други хора да купуват лекарство, отпускано с рецепта, но решението трябва да гарантира, че фармацевтът е сигурен, че информацията за рецепта е достъпна със съгласието на предписващия лекар. Само една от трите аптечни изисква предварително потвърждение, че такава информация има право да бъде видяна.

Можете да споделите: