Неделна разходка 50: Писмо до Комисията за защита на личните данни

Като длъжностно лице по защита на личните данни настоявам надзорния орган да вземе мерки да защити електронната ми поща от всякакъв спам

На 3 декември разказах, че Длъжностните лица по защита на данните вече си имаме регистър. Разказах и че съм създала група във Фейсбук, в която могат да влязат длъжностните лица по защита на личните данни, чиито данни вече са публични. Един от ефектите от тази публичност е, всеки администратор може да види натовареността на съответното длъжностно лице и да прецени дали може да му повери работата.

Имам визитни картички на няколко длъжностни лица и им изпратих мейли за създадената от мен група. Защо разказвам това? Защото на имейлите ми като длъжностно лице получавам покани от т. нар. „Кибер Академия“.

 

 

Защо ме притесняват тези съобщения? Първо, проверих в сайта на Военната академия в рубриката „Сътрудничество“ това ЦПО фигурира ли като неин договорен партньор. Не фигурира. Написах имейл до Военната академия има ли подписано споразумение? Нямам отговор.

Та молбата ми към Комисията за защита на личните данни е следната: Напишете в сайта си едно предупреждение, че тези мейли в регистъра могат да се използват като контакт с длъжностните лица, за покани на събития и всичко останало, но не и с комерсиална цел.

Комисията можеше и да затрудни роботите в интернет – можеше в имейл адресите символа @ да е заменен с at, за да се избегне автоматичното изпращане на нежелана електронна поща от spam роботи.

Можеше да напише на администраторите на лични данни да заменят @ с друг символ в имейл адресите, когато подават данните в регистъра.

Въобще има много начини да се опазим от нежелана поща. Просто трябва да се възползваме от тях.

И аз организирам уебинар „Българският пейзаж на заплахите за съхраняваните данни“. Засега планирам да е в средата на януари.

Засега се търси лектор по темата „Заплахите за съхраняваните данни от гледна точка на доклада на ENISA Threat Landscape 2020“.

Аз ще представя Указанията за запазване на неприкосновеността на личния живот в медиите на Съвета на Европа, както и изискванията към обработването на лични данни на деца от гледната точка на PR агенциите.

Представителят на Комисията ще говори за прилагането на Общия регламент относно защитата на данните и отговорността на администраторите на лични данни.

Обещавам да пратя подробности на всеки, който ми пише. Няма да пращам спам.

Можете да споделите: