Европейската агенция по лекарствата стана обект на кибератака

Незаконно са достъпени регулаторните документи, свързани с ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech

Вчера Европейската агенция по лекарствата EMA съобщи, че е станала обект на кибератака. В съобщението на сайта й пише, че Агенцията незабавно е започнала пълно разследване в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи и други компетентни органи.

В текста се казва, че EMA не може да предостави допълнителни подробности, докато разследването продължава.

Обещава се и допълнителна информация.

В сайта на Pfizer още няма съобщение за атаката към надзорния орган.

BioNTech, обаче, излезе с Изявление относно кибератака срещу Европейската агенция по лекарствата

В изявлението се казва, че EMA е била обект на кибератака и че до някои документи, свързани с разрешителното на създателите на ваксина срещу COVID-19 – Pfizer и BioNTech, съхранявани в сървър на EMA, е бил осъществен незаконен достъп.

Не са установени нарушени системи, няма информация дали има достъп до данните на участниците в проучването за ваксината.

Очаква се допълнителна информация за разследването на EMA и ще „отговорим адекватно и в съответствие със законодателството на ЕС“, пише на сайта.

От EMA са уверили BioNTech, че кибератаката няма да окаже влияние върху графика за разглеждане на разрешителното на ваксината.

Съобщението завършва с уверението, че заради важните съображения за общественото здраве и прозрачността, BioNTech ще продължава да говори за всички аспекти на разработването на ваксини и регулаторните процеси.

Фокусът ни остава стабилен върху работата в тясно партньорство с правителствата и регулаторните органи, за да предоставим нашата ваксина срещу COVID-19 на хората по целия свят възможно най-безопасно и възможно най-ефективно, за да помогнем за прекратяване на тази опустошителна пандемия, пише компанията.

С Декларация излезе и NCSC: относно киберинцидента с Европейската агенция по лекарствата (EMA)

Изявление на британския Национален център за киберсигурност (NCSC) след докладвания кибер инцидент, засягащ Европейската агенция по лекарствата (EMA).

„Работим с международни партньори, за да разберем въздействието на този инцидент, засягащ лекарствения регулатор на ЕС, но понастоящем няма доказателства, които да предполагат, че лекарственият регулаторен орган в Обединеното кралство е бил засегнат.“

Можете да споделите: