Нидерландски  журналист влезе в онлайн конференция на министрите на отбраната на ЕС

Отгатна шестото число от паролата на срещата, показана в Twitter

RTL Nieuws  получи достъп до тайна консултация между европейските министри на отбраната. Това стана възможно, понеже в профила си в Twitter министър Анк Бийлевелд закратко качи част от ПИН кода за вход в срещата.

В редакцията на RTL News успяват да отгатнат целия ПИН код, тъй като им трябва само една цифра от шест.

Председателстващия срещата попита журналиста след появата му на екраните дали знае, че се е появил в секретно заседание на Съвета по външни работи.

Журналистът Даниел Верлан се представи, веднага след като включи камерата и микрофона си.

Впоследствие срещата беше спряна, тъй като поверителният характер вече не можеше да бъде гарантиран.

От името на Съвета по външни работи е съобщено, че за нарушението ще бъде докладвано на властите.

На сайта на нидерландския надзорен орган за защита на данните обаче все още няма съобщение за инцидента. Пред RTL Nieuws обаче е говорил представител на министерството на отбраната.

Според него случайно туитната снимка с част от ПИН кода веднага е изтрита. Той казва, че грешката е глупава и това показва колко трябва да се внимава, когато се публикуват снимки от срещи.

Министър-председателят Марк Руте е цитиран от RTL Nieuws да казва, че случаят е показателен „колко внимателни трябва да бъдете с подобни срещи“.

Той подчертава, че  среща на министрите на отбраната никога не е невинна. „Препоръчва се повишено внимание. Единственият страничен резултат е, че Бийлевелд е посочила на другите министри колко внимателни трябва да бъдат.“

Холандският орган за защита на данните (AP) на 19 ноември публикува новината, че са му необходими повече 66 млн. евро след 5 години.

Това показва проучване, проведено от KMPG, относно необходимия капацитет на AP.

KPMG го направил това от името на Министерството на правосъдието и сигурността (JenV) и AP.

В съобщението се казва, че AP трябва да се разшири значително през следващия мандат, за да защити гражданите и да помогне на компаниите в дигитализираната Нидерландия.

Изброяват се и разработки като разпознаване на лица, интернет на нещата, софтуер за проследяване и търговия с данни и други, които изискват адекватен надзор.

„Холандия е една от най-дигитализираните страни в ЕС и дори в света. Освен това страната ни е една от 5-те най-иновативни държави в света. И има много международни компании и големи стартъпи.

Това означава, че обработката на лични данни нараства много бързо, със свързаните с това рискове. Злоупотребите с изкуствен интелект и алгоритми често са свързани с обработката на лични данни. Следователно надзорът върху това попада под DPA в тези случаи.

Но поради липсата на капацитет в нидерландския орган този надзор все още не е на нужната висота. Това може да доведе например до дискриминация, изключване и други нарушения на правата на гражданите. Добрият надзор е от съществено значение за защита на нашите жители и нашата постоянно дигитализирана икономика. Особено в тези кризисни времена.“

 

Можете да споделите: