Дружеството за рисков и частен капитал Portfolion, част от Група ОТП, инвестира в иновативна чешка стартъп компания 

Разбирам интереса на акционерите към инвестициите в стартиращи компании, още повече, че все още само се говори за законови регулации в областта на ИИ. И все пак би трябвало да има и етични граници при определяне на цени за стоки от първа необходимост и лекарства

Днес Банка ДСК се похвали, че дружество от групата инвестира в компанията за прогнозиране на цените в международните търговски вериги Yieldigo. Публикувано беше следното съобщение:

Дружеството за рисков и частен капитал Portfolion, част от Група ОТП, инвестира в иновативна чешка стартъп компания

Дъщерното дружества за рисков и частен капитал на Банка ОТП – Portfolion, заедно с програмата за рисков капитал от Силиконовата долина the Alchemist Accelerator и компанията J&T Ventures, инвестират 2 милиона евро в чешката стартъп компания Yieldigo, която предлага решения, базирани на ИИ (изкуствен интелект).

Yieldigo е бързоразвиваща се компания, основана от трима чешки математици, която помага на международни ритейл вериги да постигат по-добри резултати чрез използване на ИИ-базирано ценообразуване. Платформата на Yieldigo се използва от ритейл вериги в Чешката Република, Полша, Германия, Украйна и Русия.

Базираната на изкуствен интелект платформа позволява на  онлайн и офлайн търговци лесно да определят и управляват цените на десетки хиляди продукти в стотици различни търговски обекти, на базата на точни прогнози. Платформата  помага на компаниите да увеличават пазарните си дялове, подобрят печалбата, точността на планиране и успешно постигнат целите си.

„Търсим амбициозни екипи със задълбочена експертиза и с глобална визия за развитие. В лицето на Yieldigo открихме изключителни математици, които са готови да променят  ритейл сектора. Като част от Група ОТП, Portfolion има сериозен опит в ритейл продажбите в дванадесет страни и по този начин се надяваме да ускорим разрастването на компанията на регионално ниво”, заяви Аурел Пастор, съдружник в Portfolion.

***

Portfolion e базирана в Будапеща компания за рисков и частен капитал, част от Група ОТП – най-голямата банкова група в Централна и Източна Европа. Компанията има повече от 15 години опит в сътрудничеството с компании, на които партнира за постигане на визията им за растеж.“

Банката има траен интерес при търсене на перспективни стартиращи компании. Според сайта на  ОТП OTP Startup Partners Program тази година крайният срок за кандидатстване в програмата е 23 октомври 2020 г. По същество тя е е международна програма за партньорство, търсеща стартиращи компании.

Програмата започва с 3-месечна пилотна фаза, след което най-успешните преминават към следващата 6-месечна фаза, която има за цел да подпомогне пълноценното интегриране на тестваните решения в работата на банката.

Избраните ще имат видео интервю, а след това ще участват в двудневно онлайн събитие „Дни за подбор“.

Ето и една интересна покана по темата:

Това е вторият от четирите планирани уеб семинара, фокусирани върху новите насоки за AI на ICO, насоки за защита на данните и насоки за обяснение на решенията, взети с AI . Първият уебинар от тази поредица разглеждаше AI отчетността и управлението.

В този втори уебинар ще разгледаме следните теми:

  • какво трябва да направят организациите, които използват ИИ, за да гарантират законосъобразност, справедливост и прозрачност в своите системи за ИИ 
  • какво трябва да вземат предвид организациите при избора на законна основа за обработка на лични данни с помощта на AI.
  • как точността в контекста на защита на данните се различава от точността в контекста на AI.
  • как статистическата точност е свързана с принципа на справедливост.
  • как организациите, обработващи данни в системите за изкуствен интелект, могат да намалят рисковете от тези системи, давайки пристрастни или дискриминационни резултати; и
  • какво трябва да обмислят организациите, за да гарантират, че тяхната обработка е прозрачна, включително какво означава да се даде значима информация за логиката, включена в системата на ИИ.
Можете да споделите: