Глобиха датска компания за управление на имоти 150 000 крони заради неволно раздадени лични данни

Поверителните документи са били част от информацията върху 424 USB устройства

Европейски комитет по защита на данните (EDPB) съобщи, че Датската агенция за защита на данните е предложила глоба от 150 000 DKK за PrivatBo на полицията за неволно разкриване на лична информация. Компанията за управление на недвижими имоти през 2018 г. продава три имота в Копенхаген. По този повод PrivatBo предоставя материали за въпросните имоти, които е раздава свободно на 424 USB устройства. Някои от документите обаче съдържат лична информация от поверителен характер, която не би трябвало да бъде разкривана.

Датската агенция за защита на данните прави оценка на случая и установява, че PrivatBo не спазва изискванията на член 32 от Регламента относно защита на данните (GDPR) за прилагане на подходящи технически и организационни мерки за сигурност.

„В случай като въпросния, ние преценяваме, че PrivatBo е трябвало поне да прегледа офертния материал, преди да бъде раздаден на други хора. Във връзка с това обръщаме специално внимание на факта, че е имало риск от предаване на информация от поверителен характер на например съседи, и че това може да доведе до значително неудобство за въпросните наематели, включително загуба на репутация“, казва Фредерик Виксее Зигумфелд, офис мениджър на надзорното звено в Датската агенция за защита на данните и добавя:

„Като цяло, когато вие като компания обработвате лична информация на хората, вие също носите отговорност да се уверите, че тя не е известна на неупълномощени лица. В този случай не вярваме, че PrivatBo е направил достатъчно, за да предотврати предаването на личната информация. “

Освен това Датската агенция за защита на данните намери основания да изрази сериозна критика, че впоследствие PrivatBo – във връзка със същото задължение за предлагане – неволно предаде декларация за непогасени депозити и предплатен наем, а в някои случаи и информация за разходите по депозити, разпределени на адреса на наемателите до жителите в имущество, различно от това, което е било предмет на въпросното тръжно задължение. Неволното разкриване на тази информация се случва въпреки факта, че PrivatBo е наел външна одиторска компания – PwC, за да гарантира качеството на материала.

Карин Кригер Олсен, бизнес мениджър в PrivatBo, казва в тази връзка, че те самите са докладвали за грешката в надзорния орган, няма пострадали, а компанията е предприела преглед на процедурите си за недопискане на подобна грешка в бъдеще.

Можете да споделите: