Иск в лондонски съд срещу Marriott заради компрометирани лични данни

Все още не е известен размерът на претенцията срещу най-големия хотелски оператор

Милиони британски граждани са завели иск срещу най-големия хотелски оператор Marriott International  заради компрометираните им лични данни, съобщиха медиите от цял свят.

Искът е заведен от журналиста с интереси в областта на технологиите Мартин Брайтън. Той завежда колективния иск от името на потърпевшите в Англия и Уелс. Медиите цитират той да казва, че мотивите му са благородни:  този случай да повиши осведомеността за стойността на личните ни данни, да доведе до справедливо обезщетение … и също така да уведоми другите, че трябва отговорно да съхраняват нашите данни.

На 10 юли 2019 г. публикувах съобщението, че глоба от над £ 99 милиона за нарушаване на GDPR заплашва Marriott .

Marriott уведомява ICO за киберинцидента през ноември 2018 г. Различни лични данни, съдържащи се в приблизително 339 милиона записи за гости, са компрометирани, от които около 30 милиона са свързани с жители на 31 държави в Европейското икономическо пространство. Седем милиона са жителите на Великобритания.

Смята се, че уязвимостта е започнала, когато системите на Starwood hotels group са компрометирани през 2014 г. Marriott придобива Starwood през 2016 г., но достъпът до информация за клиентите не е открит до 2018 г. Разследването на ICO установило, че Marriott не прави надежден  due diligence, когато е купува Starwood и е трябвало да направи повече, за да защити своите системи.

Можете да споделите: