Неделна разходка 27: Facebook призна за новооткрито непредвидено споделяне на данни

5000 разработчици са имали достъп до информация на потребителите две години

През седмицата Facebook публикува съобщение, че 2 години данни на потребителите са били споделяни с приложения, въпреки обещанията за автоматично изключване.

От социалната мрежа припомнят, че през 2014 г. са въвели по-подробно описание за контрол на потребителите върху това коя информация да споделят, когато използват Facebook за влизане в приложения. Например имейл адреса или дата на раждане. По-късно, през 2018 г., бе обявено, че автоматично ще изтече възможността приложението да получава всякакви актуализации на тази информация, ако приложението не се използва през последните 90 дни.

Facebook признава, че наскоро открива, че в някои случаи приложенията продължават да получават данните, които хората предварително са разрешавали, дори да изглежда, че не са използвали приложението през последните 90 дни. Например, това може да се случи, ако някой използва фитнес приложение, за да покани приятелите си от родния си град на тренировка, но ние не разбрахме, че някои от приятелите им са били неактивни в продължение на много месеци.

„…смятаме, че този проблем даде възможност на приблизително 5000 разработчици да продължат да получават информация – например език или пол – след 90 дни бездействие, както е признато от нашите системи. Не сме виждали доказателства, че този проблем е довел до споделяне на информация, която е в несъвместимост с разрешенията, които хората са давали, когато са влизали с Facebook.

Поправихме проблема в деня, след като го намерихме. Ще продължим да разследваме и ще продължим да даваме приоритет на прозрачността около всички основни актуализации.“

Опростяване на условията на платформата и политиките за програмисти

Като част от нашите усилия да предоставим на разработчиците по-ясни насоки относно използването и споделянето на данни, днес ние също въвеждаме нови условия на платформата и политики за програмисти, за да гарантираме, че предприятията и разработчиците ясно разбират своята отговорност за защита на данните и зачитане на поверителността на хората при използване на нашата платформа.

Тези нови условия ограничават информацията, която разработчиците на информация могат да споделят с трети страни без изрично съгласие от хората. Те също така засилват изискванията за сигурност на данните и изясняват кога разработчиците трябва да изтрият данните.

Тези промени са само част от начините, по които подобряваме нашата платформа и правим по-надеждни преживявания за хората, които използват приложения във Facebook.  Можете да прочетете повече във  Facebook за програмисти. Можете също да научите за актуализации на нашите бизнес условия във  Facebook за бизнес.

Можете да споделите: