След като Fitbit стане собственост на Google гривната може да ви спре алкохола  

Европейската комисия ще реши през юли дали одобрява сделката по сливането 

Лила иска да плати за напитката си, използвайки своя GoogBit, но плащането е отказано. „Стигнахте седмичната си граница за консумация на алкохол!“, предупреждава GoogBit. „За да продължи плащането, трябва да промените настройките си, за да увеличите лимита за алкохол. Вашата здравноосигурителна компания ще получи уведомление, че новият ви лимит е над препоръчителния дневен прием на алкохол. Разклатете китката си, за да продължите.“

Тази история от 16 юни 2025 г. публикува в сайта си Privacy International като част от кампанията „Not on our watch!”

На 18 юни 2020 г. PI публикува писмо до Европейската комисия относно сливането на Google и Fitbit.

Противниците на сделката казват – Призоваваме ви да обмислите сериозните последици от това придобиване за неприкосновеността на личния живот на потребителите … Твърде е опасно да предоставим на една от най-мощните компании в света достъп до най-чувствителните ни лични данни, пише в сайта на Privacy International.

В писмото до европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер се иска блокиране на придобиването на Fitbit, Inc. от Google, LLC, за което официално беше съобщено на Европейската комисия на 15 юни 2020 г.

Придобиването ще даде на Google …  безпрецедентен достъп до огромни количества чувствителни лични данни. … Здравните данни ще предоставят на  Google наистина променящо играта предимство пред конкурентите, като същевременно потребителите остават на милостта на компания, която знае твърде много за тях.

През ноември 2019 г. Google обяви, че възнамерява да плати за Fitbit за 2,1 милиарда долара.

Fitbit следи изключително чувствителни данни като сърдечна честота и сън и има около 28 милиона потребители.

„Предлаганото придобиване трябва да продължи само със силни и надеждни защитни мерки. Имайки предвид обаче доминиращото положение на Google, неговата история и силно чувствителния характер на данните на Fitbit, ние не смятаме, че това е възможно“, пишат организациите, подписали писмото до Еврокомисията.

Можете да споделите: