Неделна разходка 23: В България се опитват да използват GDPR за цензура, а в Англия го използват в семейни спорове

Британка осъди вуйчо си 15 000 лири за позорящ пост във Facebook

В края на май британски съдия наложи глоба на мъж, който трябва да плати на племенницата си 15 000 британски лири (близо $ 19 000 щатски долара) за щети заради публикуването във Фейсбук на пост за психичното й здраве, което е злоутреба с лична инфолмация.

Семейните разправии, за които става ясно по време на процеса, достигнали до въпросния инцидент, когато NTP публикува коментар за JQL, в който говори за лечение на психично здраве, самонараняване  и болни кучки. След това JQL изпраща искане за сваляне на публикацията във Facebook  с основание реч на омразата. Постът е отстранен три часа по-късно, но има достатъчно доказателства, за да се заключи, че около 20 до 35 души извън семейството са можели да го видят.

Следващия месец JQL се жалва не само от злоупотреба с лична информация и нарушаване на доверието, но и за клевета и нарушение на GDPR. Тя търси „неотменимо извинение“ и обещание, че вуйчо й няма да казва нищо повече за психичното й здраве или самонараняването.

Съдът установява, че макар че малък брой хора да са могли да прочетат коментара, той съдържа много чувствителна и поверителна медицинска информация. Публикацията на NTP накърнява правото на JQL на неприкосновеност на личния живот съгласно член 8 от Европейската конвенция за правата на човека.

NTP се позовава на правата си на свобода на изразяване по член 10. Съдът не се съгласява, като отбелязва, че коментарът е нападение  и че се разкрива дълбоко лична информация. Така правата на член 8 на JQL далеч надделяват над правата на член 10 на вуйчо й, заради злоупотреба с нейната лична информация и навлизане в нейните права.

Ищецът по делото трябва да установи, че информацията е: (a) поверителна; б) първоначално споделена с ответника по поверителен начин; и (в) по-късно разкрита от ответника без разрешение.  NTP признава, че е получил информацията от сестра си (майката на JQL) поверително и че никога не я е разкривал, преди да направи гневната публикация във Facebook.

Съдията е убеден, че е справедливо да се компенсира нарушеното доверие и щетите на JQL.

Информацията за нечие медицинско лечение и за психично здраве е дълбоко лична. Макар че никой не трябва да се притеснява от своите психични затруднения, реалността е, че много хора избират да ги пазят в тайна, не желаейки да бъдат етикетирани или съдени, дискриминирани или просто третирани по различен начин, става ясно от това дело.

Можете да споделите: