Microsoft Edge активира нова функция за намаляване на уеб спама

CERT България публикува на сайта си новия брой на бюлетина с актуалните киберновини за периода 9-15 май  2020 г.

Microsoft Edge активира нова функция за намаляване на уеб спама, пише в последния брой на бюлетина на Националния  център за действие при инциденти в информационната сигурност CERT България, който съдържа „някои интересни заглавия от медийния мониторинг на актуалните киберновини“ за периода 9-15 май 2020 г.:

Microsoft Edge вече дава на потребителите възможност да скрият онези досадни диалогови прозорци за уведомяване на браузъра, които обикновено се използват от уебсайтовете, за да показват съдържанието си или дори спам пред посетителите. За тези, които не са запознати с термина „известия в браузъра“, те са функция, която позволява на уебсайтовете да питат посетителите дали биха искали да се регистрират, за да получават известия за ново съдържание. След това уебсайтовете могат да изпращат съдържание към абонатите чрез браузъра, дори когато посетителят не е на уебсайта или когато браузърът не се използва. Напоследък често срещана тактика на сайтовете за измами е да се показват диалогови прозорци за известия на браузъра и да се посочи, че трябва да „разрешите“ известията, преди да можете да възпроизвеждате видео, да изтеглите файл или да посетите сайта. След като приемете абонамента, тези сайтове за измами ще започнат да изпращат постоянен поток от нежелани реклами, свързани със сайтове за онлайн запознанства, нежелани разширения на браузъри, сайтове за възрастни, уеб игри и дори злонамерен софтуер. Microsoft предлага нова функция, наречена „Quiet notification requests“ в браузъра Edge, която ще блокира показването на всички диалогови прозореци на браузъра. Тази функция вече е налична в Microsoft Edge Beta 83 и можете да я изпробвате сега, като изпълните следните стъпки:

  • Отворете настройките на Edge.
  • Отворете Site permissions > Notifications

  • Активирайте “Quiet notification requests”

След като тази функция е активирана, когато посещавате сайт, който обикновено показва диалогов прозорец за абонамент за браузър, браузърът ще скрие поканата и ще покаже малка икона на звънец в адресната лента. Ако потребителят иска да види известието, той може да кликне върху звънеца и ще се отвори диалогов прозорец, който му позволява да реши дали иска да разреши известията или не.

Тази функция е много полезна, тъй като хората обикновено получават реклами чрез известия от уебсайтове и нямат представа как ги получават. Чрез заглушаване на постоянния поток от диалогови прозорци за известяване, значително ще намалее количеството уеб спам, който потребителите получават. За повече информация: https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-edge-is-getting-a-newfeature-to-reduce-web-spam/

 

Можете да споделите: