Европейски институции се обединиха срещу киберзаплахите във финансовия сектор

В прессъобщението на ЕЦБ от 27 февруари не се споменава нито една българска институция

Европейската централна банка обяви на 27 февруари, че стартира инициатива на членовете на Европейския съвет за киберустойчивост на паневропейската финансова инфраструктура (ECRB), който председателства, за споделяне на жизненоважна информация за заплахите пред киберсигурноста. Това ще подобри защита на спестяванията на европейските граждани от киберпрестъпления.

В следващите месеци ЕЦБ ще публикува рамката на инициативата CIISI-ЕС, за да насърчи подобни ходове и от други страни.

Основните цели на инициативната, известна като Cyber Information and Intelligence Sharing Initiative (CIISI-EU), са защита на финансовата система чрез предотвратяване, откриване и реагиране на кибератаки, улесняване на обмена на информация и добри практики между финансовите структури и повишаване на осведомеността относно заплахите пред киберсигурността.

„Това е първият път, когато основните финансови структури, Европол и Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) съвместно предприемат стъпки срещу киберриска“, заявява членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и председател на ECRB Фабио Панета. „Надяваме се това да бъде вдъхновяващ модел за други юрисдикции да се справят с една от най-големите заплахи на нашето време. Киберпрестъпниците все повече крадат пари и следователно споделянето на информация ще ни помогне да предотвратим атаките и в крайна сметка да защитим парите на хората.“

В следващите месеци ЕЦБ ще публикува рамката за инициативата CIISI-ЕС, за да намери още последователи. Киберзаплахите представляват сериозен риск за стабилността на европейската и световната финансова система. За киберзаплахите няма граници и възможностите на нападателите непрекъснато се развиват, заплашвайки да нарушат взаимосвързаните глобални финансови системи. За да се борят успешно с киберриска, финансовите инфраструктури трябва активно да участват в договореностите за споделяне на информация и да си сътрудничат с всички заинтересовани страни в индустрията.

Прессъобщението завърша с изброяване на институциите, в които няма нито една българска.

Можете да споделите: