ICO публикува 15 стандарта за защита на личните данни на децата онлайн

Британският Комисар по информацията: „В реалния свят има закони за защита на децата. Нуждаем се от нашите закони, за да защитим децата и в дигиталния свят. “

На 21 януари Службата на комисаря по информация ICO публикува Кодекса за проектиране, подходящо за възрастта – набор от 15 стандарта, на които онлайн услугите трябва да отговарят, за да защитят поверителността на децата.

Кодексът определя стандартите за лицата, отговорни за проектирането, разработването или предоставянето на онлайн услуги като приложения, свързани с интернет играчки, платформите на социалните медии, онлайн игри, образователни уебсайтове и стрийминг услуги. Той обхваща услугите, до които е вероятно децата да имат достъп и които обработват техните данни.

Кодексът изисква цифровите услуги да са с настройки за високо ниво на поверителност по подразбиране, без децата да са насърчавани да ги променят. Настройките за местоположение, също трябва да бъдат изключени по подразбиране. Събирането и споделянето на данни трябва да бъде сведено до минимум, а профилирането, което може да позволи на децата да се показва определено съдържание, също трябва да бъде изключено по подразбиране.

Елизабет Денъм, комисар по информацията, е цитирана на казва, че във времена, когато децата се учат да използват iPad, преди да карат колело, правилно е организациите, които проектират и развиват онлайн услуги, да правят това в интерес на децата. Поверителността на децата не трябва да се търгува в преследване на печалби.

Кодексът казва, че при проектирането и разработването на онлайн услуги основно значение трябва да имат интересите на децата. Той дава практически насоки относно мерките за защита на данните, които гарантират, че онлайн услугите са подходящи за използване от деца. Според Елизабет Денъм в реалния свят има закони за защита на децата – филмови рейтинги, столчета за кола, възрастови ограничения за пиене и пушене. „Имаме нужда от нашите закони, за да защитим децата и в дигиталния свят“, казва комисарят.

Стандартите на кодекса са установени с Общия регламент за защита на данните (GDPR), пише в съобщението на ICO.

По време на общественото обсъждане на кодекса през 2019 г. ICO получава 450 предложения.

Предстои кодексът да се одобри от британския парламент, след което бизнесът ще има 12 месеца за внедряването му и влизането му в сила се очаква да стане до есента на 2021 година.

Можете да споделите: