Пет съвета за новите устройства, които ви донесе Дядо Коледа

Техническият директор на NCSC д-р Ян Леви пише как да се наслаждавате безопасно на придобивките си

Техническият директор на британския център за киберсигурност в публикация в блога на NCSC разказва за умните устройства, които се свързват с интернет и ако не са защитени, могат да бъдат хакнати. Ето и съветите:

  1. Защитете ги със силна парола

Често срещан начин киберпрестъпниците да компрометират вашия потребителски профили или устройството е чрез познаване на паролата ви. Трябва незабавно да промените паролата на всички устройства, които се предлагат с парола по подразбиране и трябва да зададете парола, ако имате възможност. Уверете се, че нямате пароли като „12345“ или „admin“ на устройствата си!

Лесните и паролите по подразбиране могат да бъдат разбити от киберпрестъпниците, така че изберете сигурна. Съветът е да съставите паролата си от три произволни думи, леснозапомнящи се за вас, но трудно откриваеми за другите.

  1. Включете двуфакторно удостоверяване (2FA)

Както при достъпа до пари, и при достъпа до профила на смарт устройството трябва да се добави втора стъпка, например когато използвате телефона си, за да получите код. Това се нарича двуфакторно удостоверяване (2FA) – и трябва да го зададете в настройките си, като използвате режим „включено“.

2FA предоставя начин на „двойна проверка“ дали наистина сте човекът, за когото се представяте. За престъпниците ще е много по-трудно да имат достъп до вашите онлайн акаунт, дори и да знаят паролата ви.

Включете 2FA за основния си имейл акаунт, ако още не сте го направили. Това е центърът на вашия дигитален живот, защото съобщенията за нулиране на пароли се изпращат там, така че трябва да бъде по-добре защитен от другите профили.

  1. Винаги приемайте автоматични актуализации

Трябва да се уверите, че всички ваши устройства, таблети, телефони и лаптопи са настроени автоматично да актуализират софтуера си. Това гарантира, че получавате най-новите функции, но също така ви прави по-сигурни за най-новите заплахи.

За всяко от вашите умни устройства трябва да включите опцията да инсталирате автоматични актуализации и да инсталирате всички ръчни актуализации, когато бъдете подканени.

  1. Нулирайте настройките, ако ще връщате или продавате устройства

Преди да върнете вашите подаръци в магазина или да ги предадете на някой друг, първо трябва да извършите „възстановяване на фабричните настройки“.

Това ще върне първоначалните настройки на устройството ще премахне всички ваши лични данни. Проверете уебсайта на вашия производител, ако трябва да разберете как да извършите възстановяването.

  1. Какво да направите, ако нещо се обърка

Ако смятате, че някой има злонамерен контрол или достъп до устройство в дома ви, трябва да извършите възстановяване на фабричните настройки.

Ако узнаете от медиите за инцидент и смятате, че устройството ви е засегнато, трябва да посетите уебсайта на производителя, за да видите дали има информация за това, което трябва да направите.

Можете също да проверите нашия уебсайт (на NCSC) и уебсайта на Информационния комисар (ICO)  за съвет.

Но най-вече се наслаждавайте на новите си устройства!

Можете да споделите: