Британска компания засече изтичане на данни на повече от 267 милиона потребители на Facebook

Отбелязва се, че по-голямата част от данните принадлежат на американци

Личните данни на повече от 267 милиона потребители на социалната мрежа Facebook бяха свободно достъпни в Интернет, съобщи ТАСС, позовавайки се на британската изследователска компания Comparitech.

Според нейната информация достъпът до база данни, съдържаща имена, телефонни номера и друга информация, би могъл да получи всеки потребител на Интернет без парола и регистрация. Експертите смятат, че нападателите биха могли да използват тази информация за SMS спам и фишинг атаки. Отбелязва се, че по-голямата част от данните принадлежат на потребители от САЩ.

Според проучване, проведено от компанията в сътрудничество с независимия експерт по сигурността Боб Дяченко, базата е била съставена от хакери от Виетнам. След откриването на базата, Дяченко информира доставчика за това, за да може той да блокира достъпа до него, но експертите смятат, че връзката към информацията е публикувана и на хакерски форуми.

Отбелязва се, че базата е публикувана в интернет на 4 декември. На 14 декември тя е открита от Дяченко, който го съобщава на доставчика. Към 19 декември достъпът до данни е затворен.

В момента не е известно как личната информация на потребителите е достигнала до хакерите.

В блога на Comparitech са публикувани и съвети към потребителите на Facebook как коригират настройките за поверителност на акаунта си, за да могат да сведат до минимум шансовете техните профили да бъдат атакувани.

Можете да споделите: