Глоба от 3,6 млн. евро за Fасеbооk от унгарския орган за защита на конкуренцията

Антимонополният орган наложи санкцията заради твърдението, че услугите на социалната мрежа са безплатни

Унгарският орган за защита на конкуренцията (GVH) съобщи, че налага глоба в размер на 3,6 милиона евро на Facebook. GVH установява, че Facebook Ireland Ltd. е нарушила законодателството в областта на конкуренцията, защото рекламира услугите си като безплатни на своята начална страница и в помощния център. Въпреки че е вярно, че потребителите не трябва да плащат за съответните услуги, Facebook се възползва икономически от данните и дейностите на потребителите, като потребителите по този начин плащат за предоставяните услуги. Глобата от 3,6 млн. евро е най-високата глоба, която GVH е налагал някога по дело за защита на потребителите.

Същността на модела „нулева цена“ на Facebook е, че той привлича потребителите със съдържанието на своята онлайн платформа и събира подробна информация за интересите, поведението и навиците на купувачите. След това компанията използва тази информация, за да продава таргетирана  реклама, се казва в съобщението. Според GVH слоганите „It’s free and anyone can join“ и „Free and always will be“ на Facebook отвличат вниманието на  потребителите от факта, че те косвено плащат за използваните услуги чрез предаването на техните данни, от обема на събраните данни и всички произтичащи от това последствия. Слоганите са били на началната страница на Facebook от януари 2010 г. до август 2019 г. и в неговия Помощен център до 23 октомври 2019 г.

Според GVH много потребители не са запознати с обхвата и стойността на прехвърлените данни и по принцип не четат общите условия на онлайн платформите.

Същевременно антимонополният орган отбелязва, че през април 2019 г. Facebook актуализира условията си за ползване. Новите условия обясняват как Facebook използва данните на своите потребители за профилиращи дейности и насочени реклами, за да се финансира.

„Ние можем да получим много ценни онлайн услуги безплатно. Но няма  безплатен обяд…“, GVH цитира Маргрете  Вестагер, зам.- председател на Европейската комисия.

Можете да споделите: