Microsoft актуализира условията за облачни онлайн услуги

Европейският надзорен орган по защита на данните обяви, че приветства промените и с нетърпение очаква подробности, за да ги оцени

Microsoft обяви актуализация на разпоредбите за поверителност в Условията за онлайн услуги (OST).

В блога си вицепрезидентът Джули Брил съобщи, че OST отразява промените в договора, разработен с Министерството на правосъдието и сигурността на Холандия.

На 2 август разказах за какво пише в неговите оценки на въздействието върху защитата на данните на продукти на Microsoft.

Новите договорни условия ще бъдат предложени не само на клиенти от публичния сектор, но и на големи предприятия и на малкия и средния бизнес в световен мащаб, казва Брил.

Според новите OST Microsoft се определя за администратор на лични данни, когато обработва данни за конкретни административни и оперативни цели. В същото време, Microsoft ще остане обработващ лични данни при предоставянето на услуги и тяхната актуализация.

Microsoft  очаква в началото на 2020 г. да може да предложи новите договорни разпоредби на всички клиенти в публичния и частния сектор в целия свят.

В публикацията на Джули Брил се посочва, че и преди GDPR, и след като започна действието на регламента в ЕС, Microsoft предприема стъпки, за да гарантира, че защитава поверителността на всички, които използват неговите продукти и услуги. Като пример Брил посочва промените, извършени след дебата с холандското Министерство на правосъдието и сигурността – нови инструменти за поверителност  в основните услуги, специфични промени в  Office 365 ProPlus, както и по-голяма прозрачност по отношение на използването на диагностични данни.

Брил заключва, че се остават ангажирани да изслушват внимателно нуждите и опасенията на клиентите относно поверителността. „Всеки път, когато възникнат въпроси, ние сме готови да съсредоточим нашите инженерни, правни и бизнес ресурси върху прилагането на мерки, които нашите клиенти изискват. В Microsoft това е част от нашата мисия да дадем възможност на всеки индивид и организация на планетата да постигне повече.“

Европейски надзорен орган по защита на данните (EDPS) написа в Twitter, че приветства актуализацията, както и че нетърпение очаква да оцени промените, след като има повече подробности.

През октомври разказах за проверката от Европейския надзорен орган по защита на данните за продуктите и услугите на Microsoft, използвани от институциите на ЕС

Можете да споделите: