Едуард Сноудън: в крайна сметка всичко изтича

Той беше вчера един от говорителите на Web Summit 2019, най-голямото технологично събитие на годината. В програмата на конференцията за тази седмица е включено и изказване на Британи Кайзер, бивш ръководител на бизнес развитието на Cambridge Analytica.

Едуард Сноудън говори на тазгодишното издание на Web Summit в Лисабон чрез видеовръзка от Москва. Той каза: that eventually, everything leaks.

По отношение на Общия регламент относно защитата на данните, Сноудън заяви, че грешката е в името, защото проблемът не е в защитата на данните – проблемът е в събирането на данни. Според него регулирането на защитата на данните предполага, че събирането на данни е било правилно, подходящо, че не представлява заплаха или опасност… стига никога да не изтичат“, продължи той.
GDPR предвижда глоби до 4% от глобалните годишни приходи, но те не се налагат всяка година на интернет гигантите, докато не реформират поведението си и не започнат да се съобразяват не само с буквата, но и с духа на закона, това е хартиен тигър, предоставящ на потребителите „фалшиво чувство за сигурност“, смята Сноудън.

Потребителите, технологичните компании и законодателите трябва да бъдат по-загрижени за това как се събират данни, а не как са защитени, аргументира се той.

Данните не са безобидни, данните не са абстрактни, когато става въпрос за даден човек, каза Сноудън и добави, че не данните се експлоатират и манипулират, а хората.

Можете да споделите: