Неделна разходка 42: Центърът за градска мобилност и защитата на личните данни

Всяка неделя разказвам за смешни истории, свързани със социалните мрежи, GDPR и сигурността на личните данни в интернет. Понеже сме преди избори, проверявам как са нещата в центъра за градска мобилност

Не е за вярване – „Център за градска мобилност” ЕАД има Политики за поверителност, „публикувана на 12.06.2018 12:20„. Запазен е оригиналният правопис навсякъте в текста с кавички. „Ние защитаваме личните Ви данни и правото на неприкосновеност на личния живот“. Похвално, даже „Длъжностно лице по защита на личните данни“ има, предоставено от „Би Ен Груп БГ“ ООД, тел.: 0700 10 797.

„Център за градска мобилност” ЕАД ни уверява, че „уважава поверителността на личните Ви данни“, както и че защитава „личната информация на всички посетители, които имат достъп до нашите уебсайтове или услуги чрез всяко мобилно приложение, платформа или устройство, както и посетителите в нашите офиси и центрове за продажба на карти и билети.“

Затова поглеждам договора за “Доставка, внедряване и поддръжка на интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт в Столична община (Системата) и услуги по организиране на управление и отчитане на онлайн продажби на превозни документи”. Няма нито дума за защитата на личните данни.

Нищо не пише и за видеонаблюдението, извършвано от транспортните оператори – дори на сайтовете им да има някаква информация по въпроса, защо не пише нищо на сайта на ЦГМ?

В „политиките“ нищо не пише за личните данни на служителите, за регистрите, за Facebook страницата. Бисквитките не могат да се управляват.

Но според мен основният проблем на Центърът за градска мобилност е ужасното отношение към самите пътници. През седмицата трябваше да пътувам от спирка „Хотел Плиска“ до спирката под моста на влюбените до НДК. От табелата на спирката не може да се разбере кой е подходящият транспорт до там. Три спирки носят името „Бул. Черни връх“ – едната преди НДК в посока бул. България, спирката под моста и спирката в обратната посока към Цариградско шосе.

Трябваше да питам пътници, за да се ориентирам.

Това е таблото на едната от трите спирки, носещи името „Бул. Черни връх“

И накрая – защо спирката се казва „Хотел Плиска“?

Можете да споделите: