Служителите са най-силната и най-слабата точка в компаниите, когато говорим за киберсигурност

Остава проблемът за обучението как да се използват новите технологии не само на младите, но и на възрастните

Обучението на служителите е сновна задача, защото ако компанията бъде набелязана, то със сигурност системите й ще бъдат хакнати. Важна е бързата реакция за преустановяване на атаката, каза по време на конференцията The Next Big Thing, организирана от Bloomberg TV Bulgaria, Георги Ганев, Client Leader в IBM България.

Всяка година IBM организира обучения за служителите, но не трябва да се забравя и заплахата от уейлинг (whaling – вид фишинг насочен директно към мениджъри на високо ниво), напомни Ганев, подчертавайки, че когато организациите мислят за киберсигурност, трябва да мислят холистично.

Според Славой Музилек, генерален мениджър за ЦИЕ и Русия в Universal Robots, този въпрос е свързан и с образователната система, която не подготвя младежите за новите технологии, с които ще трябва да работят. Същевременно заплахите остават на заден план.

“Предизвикателството, което виждам, е, че образователната ни система изостава значително. Не подготвяме хората за новите предизвикателства, за използването на новите технологии по най-добрия начин”, обясни той.

По думите на Георги Ганев всяка компания трябва да има план за реакция, след като се случи кибератаката, защото това е въпрос, на който малко организации обръщат внимание на този етап.

Същевременно за сигурността на бизнеса и потребителите трябва да се мисли, когато се поставят основите на мрежите, на различните видове технологии, коментира Томас Якимавичуис, директор Политика и регулации в GSMA Europe.

“Сигурността не може да се имплементира със задна дата, затова трябва да мислим за нея, когато създаваме 5G мрежите”, обясни той.

Във фокуса на конференцията днес бяха промените в икономическата ситуация и реакциите на бизнеса по отношение на глобалните предизвикателства.

Специален гост на конференцията беше професорът по глобална икономика и финанси Даниел Лакайе, обявен от Richtopia за един от 20-те най-влиятелни икономисти в света през 2016 година.

Изключително изказване на конференцията направи подуправителят на БНБ Калин Христов, който говори за зомбификация на бизнеса заради изключването на риска при евтиното кредитиране.

Генерални партньори на The Next Big Thing са БАКБ и Telelink. Събитието се провежда с подкрепата на Aurubis, Acronis, Park Lane, Индустриален Холдинг България, Medical Dent, Devin, BBBA.

Можете да споделите: