Конференция в Страсбург ще обсъжда цифровите предизвикателства пред правосъдието в Европа

На 14 и 15 министрите на правосъдието са поканени да обсъдят достъпа до правосъдие в цифровата ера. Съветът на Европа отбеляза една година от подписването на Конвенция 108+

Конференцията ще събере представители на 47 държави, съобщи сайтът на Съвета на Европа. В прессъобщението за събитието се казва, че конференцията се провежда под егидата на френското председателство на Комитета на министрите.  Все още не е обявено името на българския представител, който ще вземе участие в събитието. То ще може да се наблюдава на живо тук, а информацията ще е с хаштаг #DigitalJustice  #FRPrezCDE.

Programme Conference des ministres de la justice 14 et 15 octobre 2019.pdf

На 10 октомври 2019 г. Съветът отбеляза и първата годишнина от откриването за подписване на Протокола за изменение на Конвенция № 108.

Представители на 21 държави присъстваха на 10 октомври миналата година, се казва в съобщението: Уругвай, Великобритания, Швеция, Испания, Русия, Португалия, Норвегия, Холандия, Монако, Люксембург, Литва, Латвия, Ирландия, Германия, Франция, Финландия, Естония, Чехия, България, Белгия и Австрия. След това още 13 държави подписаха протокола за изменение и понастоящем те са общо 34, включително Аржентина и Тунис.

Секретариатът приветства по-нататъшното подписване и началото на ратификациите, които ще позволят влизането в сила на Конвенция 108+ през следващите години.

 

Можете да споделите: