Шефът на АСП: При атаката срещу НАП няма компрометирани електронни подписи и персонални идентификационни кодове

Небивал журналистически интерес предизвика очакването посещение на главния прокурор във Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходи

Вместо него обаче пред депутатите се представиха ръководителите на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов и на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Пред депутатите Найденов обясни, че при хакерската атаката са били „ударени освен ПИК и квалифицирани електронни подписи“. След това уточни, че „Персоналните идентификационни кодове“ и електронните подписи не са компрометирани „благодарение на тези бързи действия, които бяха предприети от Прокуратурата и от специализираните органи“.

Пъзелът около НАП започва да се подрежда, заяви Найденов и подчерта, че няма замесени служители на Националната агенция за приходите при хакерската атака. Димитър Петров припомни, че за хакерската атака срещу приходната агенция са обвинени трима души – собственикът на фирмата „ТАД Груп“ Иван Тодоров, който е в ареста, търговският директор на фирмата Георги Янков и Кристиян Бойков. „Работата продължава с нестихващ устрем“, заяви Димитър Петров.

Можете да споделите: