ICO публикува насоки за обмена на лични данни от малките и средните предприятия след Brexit

Малките и средните предприятия трябва да се подготвят за всички сценарии при обмена на данни, когато Великобритания напусне ЕС, смята офисът на комисаря по информацията

ICO призова бизнеса да се подготви за всички сценарии и публикува специални насоки, за да помогне на малките и средни предприятия да се подготвят за възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка.

Ръководството предоставя същите съвети, публикувани по-рано за поддържане на потоци от данни, но е изготвено, за да бъде по-подходящо и достъпно за по-малки организации.

В съобщението на ICO се казва, че споделянето на лични данни на клиенти, граждани и служители между държавите-членки на ЕС и Обединеното кралство е жизненоважно за функционирането на търговските вериги за доставки и публичните органи за предоставяне на ефективни обществени услуги.

В момента потокът от лични данни е неограничен, тъй като Великобритания е държава-членка на ЕС. Ако страната напусне ЕС „без сделка“ законодателството на ЕС ще изисква прилагането на допълнителни мерки, когато личните данни се прехвърлят от Европейското икономическо пространство (ЕИП) в Обединеното кралство.

Насоките на ICO определят стъпките, които трябва да се предприемат от фирмите, за да продължи обмена на информация, като например използването на стандартни договорни клаузи, които в момента се използват за трансфер на лична информация по целия свят.

Комисар Елизабет Денхам е препоръчва в съобщението дори да мислите, че вашата фирма не предава данни в чужбина, да прочетете насоките и да прецените какво трябва да предприемете.

Уебсайтът на ICO предлага редица съвети и насоки, които да помогнат на организациите да се подготвят за излизането на Великобритания от ЕС, включително контролни въпросници и интерактивни инструменти.

Проверете какво трябва да направите:

 

Можете да споделите: